2013.07.12.
22:58

Írta: JászBlog

Lesz-e idén import dinnye?

Megkérdeztük a tavaly dinnye-botrányba keveredett Pócs Jánost, de a polgármester-képviselő hallgat.

„Idén az Ön, vagy a családja érdekeltségébe tartozó cég, cégek, tervezik-e, hogy importdinnyét forgalmaznak?” – ezt a kérdést tette fel a JászBlog a dinnyetermesztéssel és forgalmazással is foglalkozó Pócs János jászapáti polgármesternek, országgyűlési képviselőnek. A JászBlog július 9-én, kedden küldte el kérdéseit a polgármesternek, de választ az elmúlt három napban nem kaptunk.

Szerkesztőségünk annak kapcsán kérdezte meg a képviselőt, hogy a fideszes politikus tavaly a hvg.hu cikke nyomán dinnye-botrányba keveredett: a lap állításai szerint Pócs János cége olasz import dinnyét forgalmazott, miközben a képviselő a hazai dinnyetermelők érdekeire hivatkozva részt vett a Nagybani Piacra szervezett razziában.

Pócs először tagadta, hogy cége – melyet képviselővé választása óta a trafikjogot is nyert felesége nevére írattak át – a szezon előtt külföldről behozott görögdinnyét árult. Ám mikor kiderült, hogy a hvg.hu számlával tudja bizonyítani, hogy a képviselő cége olaszdinnyét vásárolt a szolnoki illetőségű Fruit & Soil Kft.-től, elismerte: „előfordulhat, hogy vettek tőlük dinnyét, és lehet, hogy éppen olaszt”. Mint mondta, júniusban érett a földjükön a sárgadinnye, ami mellé (mivel a saját görögdinnyéjük még nem érett be) import görögdinnyéket is kitettek, hogy több vásárlót vonzzon a standhoz, és a sárgadinnye ne vesszen kárba. Pócs viszont állítja: ilyenkor mindig kiírták, hogy a görögdinnye import, és csak a sárgadinnye sajátjuk. Később egy helyi gazda azonban ezt cáfolta: „nem emlékszik rá, hogy a standján ki lett volna írva, hogy import dinnyét árul”.

A hvg.hu azt is megírta, hogy Pócs János a kilencvenes években a hazai termelőktől piaci ár alatt, kilogrammonként gyakran 6 forintért vásárolt dinnyét, amit aztán ennek a háromszorosáért adott el külföldön.  Mindez pedig hozzájárulhatott több termelő tönkretételéhez.

Pócs János később beperelte a hvg.hu-t. Az ügyben eddig napvilágot látott első fokú ítélet szerint a képviselő keresetét csak részben hagyta helyben a bíróság.

Az első fokú tárgyalás során ugyanis nem dőlt meg a cikk azon állítása, amely szerint a nagybani piacon „ki tudja milyen jogcímen razziázó” Pócs képviselő import dinnyét forgalmazott – a nem jogerős ítélet szerint hvg.hu-nak azt az állítását kellene csak helyreigazítania, mely szerint Pócs János nem tüntette fel, hogy import dinnyét forgalmaz – mivel az azt alátámasztó tanú érvelését a bíróság első fokon nem fogadta el.

Nem adott helyt viszont az első fokú ítélet Pócs János keresete többi részének. Így például abban a pontban sem látta megalapozottnak érvelését, amelyben azt kifogásolta, hogy a hvg.hu szerint a képviselő a 90-es években nyomott áron vásárolta fel a helyi kistermelőktől a dinnyét, majd ezt magas árréssel értékesítette tovább, amivel pedig hozzájárulhatott több termelő tönkremeneteléhez. A hvg.hu-nak azt az állítását sem kellett helyreigazítania, mely szerint „a magát előszeretettel a magyar mezőgazdaság védelmezőjeként bemutató Pócs János” import dinnyét forgalmaz.

Szólj hozzá!

Címkék: dinnye Jászapáti Pócs János

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr105402556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása