2014.02.25.
11:46

Írta: JászBlog

Megint lyukra futottak Pócsék – a Magyar Nemzetet is megvezették

Megint mellényúltak Pócs Jánosék azzal, hogy tudatosan félremagyarázzák dr. Magyar Levente, Jászberény volt polgármesterének szavait, és rasszizmussal vádolják. A fideszes politikus ez alkalommal a Magyar Nemzetet is megvezette: vélhetően ők informálták a lapot úgy, a Jászok Egyesülete elítélő nyilatkozatra készül, Hortiné Dr. Bathó Edit, az egyesület ügyvivő testületének tagja, a Jász Múzeum igazgatója azonban erről nem tud, és ahogyan Dr. Magyar Levente, ő is biztos abban, hogy félreértették a volt polgármester szavait. Eközben a Fidesz tiltakozó nyilatkozatot adott ki, amit állításuk szerint a Jászsági Önkormányzatok Szövetsége is aláírt, az általunk megkérdezett egyik polgármester tag azonban nem tud arról, hogy ilyen nyilatkozatot megszavaztak vagy aláírtak volna.

Nagyon rosszul indult a választási kampány Pócs Jánoséknak: a szocialisták jászberényi kampányrendezvényén soha nem látott tömegek vettek részt, míg a fideszes politikus minden próbálkozása ellenére mindössze hét ellentüntető gyűlt össze. Emellett Jászság szerte nagy felháborodást keltett, hogy egy videófelvétel szerint közmunkások is gyűjtöttek ajánlásokat Pócs Jánosnak.

Tudatos félremagyarázás?

A sorozatos bakikat Pócs Jánosék azzal próbálják elleplezni, hogy tudatosan félremagyarázzák dr. Magyar Levente, Jászberény volt polgármesterének kampánynyitón elmondott szavait, miszerint a jászok sokáig egymás között házasodtak.

A szoljon.hu oldalon megjelent cikk szerint dr. Magyar Levente rámutatott: „Az elhangzottak tudatlanságból-, vagy politikai célból fakadó teljes félremagyarázása mindaz, ami a Magyar Nemzet című újságban a jászberényi kampányrendezvényen elmondott szavaim kapcsán megjelent”.

dr. Magyar Levente szerint „a kormányoldal számára talán megdöbbentő és váratlan volt, a kampánygyűlésen résztvevők rendkívül magas száma, és olyan dolgokat próbálnak hangsúlyozni, amire senki nem utalt, és amit senki nem mondott, de a lényegről elterelheti a hangsúlyt. Mindezek mellett határozottan visszautasítom, hogy személyemmel, vagy az általam elmondottakkal kapcsolatban bárki rasszizmust emlegessen. Aki ilyet mond az nincs tisztában eddig végzett munkámmal és az elért eredményekkel”.

Mint mondta, ő arról beszélt a kampányrendezvényen, hogy a föld magántulajdonát, a megszerzett szabadságokat, az önálló döntéshozatal jogát kívánták megőrizni a jászok, ennek érdekében egymás között házasodtak. Mindez pedig „nem a rokonságon belüli házasságot, hanem a térségen belül, a jászok és jászok közötti házasságot jelentette, és nem is utalt másra”.

Megvezették a Magyar Nemzetet?

Az ügyben a Magyar Nemzet is cikket jelentetett meg, amiben arról írtak, hogy a Jászok Egyesülete elítélő nyilatkozat kiadására készül. A szoljon.hu-nak azonban mindezt Hortiné Dr. Bathó Edit, az egyesület ügyvivő testületének tagja, a Jász Múzeum igazgatója ezt cáfolta. Mint mondta, nem tud arról, hogy a Jászok Egyesülete elítélő, tiltakozó nyilatkozatra készülne. Sőt: az elismert szaktekintély alátámasztotta dr. Magyar Levente szavait: „Az endogámia (a párválasztás az adott népcsoporton belül, Szerk.) sokáig volt jellemző a térségben, ahogy más népcsoportoknál is, ugyanakkor ez nem a szűk családon belüli házasságot jelenti, hanem azt, hogy a jászok a jászokkal házasodtak”. Ezért biztos abban, hogy a vita félreértésen alapul.

A Magyar Nemzet tehát téves információkat jelentetett meg a Jászok Egyesületével kapcsolatosan, amit vélhetően Pócs Jánoséktól kapott. Mindezt pedig nem lehet másként értelmezni, mint hogy félrevezették a kormányoldal elsőszámú napilapját.

A helyiek sem hisznek Pócséknak

Az általunk megkérdezett jászságiak szerint dr. Magyar Leventét megvádolni a jászokkal szembeni rasszizmussal olyan, mintha Martin Luther Kinget vádolnák meg a feketékkel szembeni gyűlölettel:

­­– dr. Magyar Levente büszke, jász ember. Mindannyian tisztában vagyunk a jászok iránti elkötelezettségével és hatalmas tudásával. Polgármesterként is fontos volt neki a jász hagyományok támogatása, ezért vele szemben csakis olyan fogalmazhat meg jász-gyűlöletet, aki nem ismeri sem őt, sem a jászokat, sem a hagyományainkat és történelmünket – mondta egy jászberényi idősebb férfi.

Ugyanerről beszélt egy fideszes forrásunk is:

– Az a baj, hogy ezzel próbálkozni, merő badarság. dr. Magyar Levente talán túlzásba is viszi ezt a nagy „jászkodást”, tehát őt rasszizmussal vádolni, egyáltalán nem lehet. Ez egy újabb baki Pócséktól, ami egyre elkeserítőbb, és egyre inkább aggodalommal tölt el.

Egy politikai tüntetés kudarca

Pócsék kudarcát támasztja alá az a tény is, hogy a Fidesz által szervezett, de „civil”-nek szánt tiltakozó akción alig 10-20-an vettek részt, nyílt levelüket pedig – néhány magánszemély mellett – mindössze egy civilnek semmiképp nem mondható önkormányzati szövetség, írta alá:

– Elképesztő, hogy még ezt sem képesek rendesen megszervezni – mondják fideszes forrásaink. – Azt mondják, civil tüntetés, miközben a fideszes polgármester és alpolgármester áll az élére?! Ha csúsztatnak, vagy civilnek akarnak mutatkozni, akkor legalább arra odafigyelnének, hogy ne használják ugyanazokat a politikai táblákat, amiket a korábbi „tüntetéseken” is használtak. Egyszerűen nem elég felkészültek ahhoz, hogy egy ilyen akciót megszervezzenek, és egy ilyen ügyben képviseljék a pártot – fejezték be.

A polgármesterek nem tudnak róla

A „civil” tiltakozó levelet a Fidesz állítása szerint aláírta a Jászsági Önkormányzatok Szövetsége is. A szövetség általunk megkérdezett egyik polgármester tagja azonban nem tud arról, hogy ilyen nyilatkozatot aláírtak vagy megszavaztak volna.

Szólj hozzá!

Címkék: jászok Jászság Pócs János dr. Magyar Levente

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr265832113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása