2014.01.15.
10:38

Írta: JászBlog

Közmunkásokat fenyegettek meg Jászapátin: „nyárra már nem lesz állásotok”

Közmunkásokat fenyegettek meg Jászapátin a helyi KLIK irodában azzal, hogy amennyiben nem a Pócs János polgármester által támogatott iskolaigazgató-jelölt pályázatát támogatják, elveszíthetik állásukat. Az esetet az érintettek által is aláírt jegyzőkönyvben rögzítették, amit a választást előkészítő bizottság lezárt borítékban őriz. A tankerületi igazgató azt követően sem tett egyértelmű lépéseket, hogy tudomást szerzett a fenyegetésről, ezért a választást előkészítő bizottság tett feljelentést a megyei rendőrkapitányságon.

Miután Pócs János jászapáti polgármester, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje többször is kudarcot vallott, hogy az általa támogatott személy kerüljön a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola élére, úgy döntöttek, hogy a jászapáti KLIK irodába négy nappal azelőtt munkába állt közmunkások is szavazhatnak az iskolaigazgatói pályázatokról. Mint kiderült, a szavazás napján megfenyegették a közmunkásokat.

A jászapáti iskola kálváriája

2013 nyarán Utasi László korábbi igazgatót annak ellenére nem nevezték ki újra, hogy mind a diákönkormányzat, mind a szülői munkaközösség 100 százalékos arányban támogatta. Ugyancsak teljes támogatást adtak Utasi László programjának a nevelőtestületi vezetők, és az összalkalmazotti közösség is 98 százalékban fogadta el a vezető személyét.

Utasi László pályázata az önkormányzat fideszes többségű képviselőtestületében bukott el: a 9 fős testület 4 független, illetve szocialista képviselője támogatta az igazgatójelölt programját, a 3 fideszes képviselő azonban nem. Döntést Pócs János polgármester szavazata hozhatott volna, ő azonban – élesen kritizálta az iskolavezetést és a pedagógusokat – a szavazáson végül tartózkodott.

Az iskolát azóta megbízott igazgató vezeti, ám közben a tankerületi vezető minden előzetes megbeszélés és egyeztetés nélkül kinevezte igazgatóhelyettesnek az iskola szakmailag és emberileg legkevésbé elfogadott tanárát, Nagypál Tamást. A pedagógusok ez ellen tiltakoztak.

2013. december 9-i beadási határidővel új pályázatot írtak ki. Utasi László újra benyújtotta pályázatát, emellett pályázott még Pásztorné Földes Györgyi is, aki egyébként Jászjákóhalmán tagintézmény vezető. Az ő pályázataikról szavaztak most, 2014 januárjában.

A jászapáti általános iskola kálváriájáról részletek itt olvashatók:

Pócs János sértegette a tanárokat – a pedagógusok tüntetőleg kivonultak

Jászapáti, Jászárokszállás: itt az iskolakezdés, de nincs igazgató

Borics László önkormányzati képviselő a JászBlognak elmondta, hogy az iskola vezetésével a január 6-ai héten közölte a helyi KLIK iroda, hogy tizenhat közmunkást vettek föl, akiknek szintén szavazniuk kell. A tantestületet felháborította, hogy akik négy napja dolgoznak az iskolában, azok is szavazhatnak, ezért a választást előkészítő bizottság levélben fordult Orosz István tankerületi igazgatóhoz, hogy írásban válaszoljon, milyen jogcímen kell a közmunkásoknak szavazni. A megkeresést követően már csak nyolc közmunkást neveztek meg, akik szavazhatnak, de mint kiderült, velük is csak a szavazás napján íratták alá a munkaszerződést.

Az iskolai szavazást végül január 10-én tartották meg: a nevelőtestület 53:2, a teljes alkalmazotti kör 71:5 arányban Utasi Lászlót támogatta Pásztorné Földes Györgyivel szemben.

„Nyáron már nem lesz állásuk?”

Borics László elmondása szerint a közmunkások a szavazást követően jelezték a választást előkészítő bizottságnak, hogy korábban megfenyegették őket: többen jelezték, hogy Váczi Gyula (a közmunkások vezetője) berendelte őket a KLIK irodába a szavazás napján, hogy írják alá a szerződésüket. Miután ez megtörtént, közölte velük, hogy Pásztorné Földes Györgyire kell szavazniuk, különben nyáron már nem lesz állásuk. Erről a tényről a választást előkészítő bizottság jegyzőkönyvet vett fel, amit az érintettek alá is írtak. Borics László elmondta azt is, hogy a közmunkások által aláírt nyilatkozatokat a bizottság lezárt borítékban őrzi.

A tankerületi igazgató nem lépett, feljelentést tettek

A bizottság a fenyegetésről tájékoztatta Orosz István tankerületi igazgatót is azt kérve, hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Mivel azonban Orosz István nem tette meg a megfelelő lépéseket, maguk tettek feljelentést a megyei rendőrkapitányságon.

Pásztorné gyanús pályázata, Utasi 100 százalékos támogatása

Borics László a JászBlognak elmondta azt is, hogy nemcsak az iskolai alkalmazottak, hanem a szülői munkaközösség és a diákönkormányzat is ismét 100 százalékban Utasi László pályázatát támogatta, emellett a kisebbségi önkormányzat és az Intézményi Tanács is Utasi László pályázata mellett foglalt állást.

Mint mondta, mind a város oktatási bizottsága, mind a szülői munkaközösség, mind pedig a diákönkormányzat és az Intézményi Tanács egy sor gyanús, ellentmondásos dologra figyelt fel a városvezetés által támogatott Pásztorné Földes Györgyi pályázatában. Pásztorné pályázata az érintettek szerint 3 évvel ezelőtt, a jászjákóhalmi IV. Béla Általános Iskola tagintézmény vezetői pályázatára íródott, csak sebtében a dátumokat és helyenként a neveket cserélte ki. Ennek tényét Pásztorné a nevelőtestület előtt el is ismerte. Ennek ellenére a tankerületi vezető Orosz István ezt a pályázatot érvényesnek ismerte el.

Mindemellett a képviselő szerint elképzelhető az is, hogy Pásztorné pályázata határidőn túl érkezett: a postai bélyegző szerint a pályázatot a beadási határidő napján, december 9-én adták fel, de csak öt nap múlva érkezett meg a kiíróhoz. Ráadásul a levelet Jászboldogházán adták fel (Pásztorné Jászapátin lakik és Jászjákóhalmán iskolaigazgató), és nem ajánlva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr905759311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása