2013.08.09.
11:37

Írta: JászBlog

Jászapáti, Jászárokszállás: itt az iskolakezdés, de nincs igazgató

Három héttel az iskolakezdés előtt sem a jászárokszállási Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának, sem pedig a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskolának nincs igazgatója. Hoffman Rózsa köznevelésért felelős államtitkár egyik jelöltet sem nevezte ki, pedig a pályázók vagy egyedüli jelöltek voltak, vagy mindenki támogatását élvezték – kivéve a helyi Fideszét. Akár politika, akár hozzá nem értés áll a háttérben, az eredmény ugyanaz: a huzavonának a gyerekek, a szülők és a pedagógusok isszák meg a levét.

Az iskolakezdés előtt három héttel sem a jászárokszállási, sem pedig a jászapáti általános iskolának nincs igazgatója, mivel Hoffman Rózsa köznevelésért felelős államtitkár nem nevezte ki a helyben támogatott jelölteket.

Jászapáti: kiskirályok a nép akaratával szemben?

A Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatói posztjára egyetlen érvényes pályázat érkezett: Utasi László vezetői programját a véleményezésre jogosultak megkapták a Nemzeti Köznevelési Törvény szerint. A programot mind a diákönkormányzat, mind a szülői munkaközösség 100 százalékos arányban támogatta. Ugyancsak teljes támogatást adtak Utasi László programjának a nevelőtestületi vezetők, és az összalkalmazotti közösség is 98 százalékban fogadta el a vezető személyét.

Utasi László pályázata az önkormányzat fideszes többségű képviselőtestületében bukott el: a 9 fős testület 4 független, illetve ellenzéki képviselője támogatta az igazgatójelölt programját, a 4 fideszes képviselő azonban nem. Döntést Pócs János polgármester szavazata hozhatott volna, ő azonban – máig ismeretlen okokból – tartózkodott a szavazáson.

Hoffman Rózsa államtitkár nem indokolta döntését, ugyanakkor elvileg mérlegelnie kellett a nevelőtestületek, a szülői munkaközösségek, a diákönkormányzatok és a települési önkormányzatok véleményét.

Így most sokan nem értik, miért utasították el Utasi László pályázatát? Hogyan történhet meg, hogy hiába a tantestület, a szülői munkaközösség, a diákönkomrányzat és a nemzetiségi önkormányzat 100 százalékos támogatása, mégis többet nyom a latban a fideszes többségű képviselőtestület négy tagjának nemleges szavazata?! Hol és hogyan érvényesülnek így a tanulók, a pedagógusok és a szülők érdekei?

Pócs János nem merte felvállalni?

Kérdés az is, hogy Pócs János miért tartózkodott a szavazáson. Talán nincs véleménye? A helyiek szerint nagyon is van, hiszen párttársai egyöntetűen a jászapátiak által támogatott jelölt ellen szavaztak. Pócs János azonban nem merte felvállalni, hogy ellene szavaz a pedagógusok, szülők és diákok akaratának, ezért párttársaira bízta az elutasító döntés meghozatalát.

Bármelyik is igaz, a lényeg azonban ugyanaz: három héttel az iskolakezdés előtt nincs a jászapáti iskolának igazgatója, hiába támogatta mindenki – kivéve a Fideszt – Utasi Lászlót.

 Jászárokszállás: vesztesek pozícióban

A jászárokszállási igazgatói pályázat sorsát Birinyi János dönthette el, aki fideszes polgármesterjelöltként 2010-ben több mint 1000 szavazattal maradt alul a jelenlegi független polgármesterrel, Gergely Zoltánnal szemben. Veresége ellenére azonban Birinyi Jánost nevezték ki a Jászberényi Tankerület vezetőjévé.

A Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatói posztjára két pályázat érkezett: Bobák Tiborné korábbi iskolaigazgató-helyettesé, valamint egy külső pályázóé, Bolya Kataliné, aki Jászberényben tanított, megelőzően pedig a helyi gimnázium igazgatóhelyettese volt.

Lehetett tudni, hogy Birinyi János tankerületi vezető a kezdetektől fogva a külsős Bolya Katalint szerette volna iskolaigazgatónak. Hiába azonban Birinyi János akarata, a településen mindenki Bobák Tibornét támogatta: a 43 fős tantestületből Bolya Katalint mindössze hatan támogatták; az önkormányzattól Bolya nem kapott egyetlen szavazatot sem; és a szülői munkaközösségből szintén nem szavazott senki sem Bolya Katalinra.

Bobák Tibornét azonban nagy támogatottsága ellenére sem nevezték ki iskolaigazgatónak: valószínűsíthető, hogy a köznevelésért felelős államtitkárság egy olyan összefoglaló alapján hozta meg döntését, amelyet Birinyi János készített – figyelmen kívül hagyva a jelöltek tényleges támogatottságát.

A városban óriási felháborodást váltott ki az eset – sem a szülők, sem a pedagógusok nem értik, hogy születhetett ez a döntés, ha mindenki Bobák Tibornét támogatja. Ezért a pedagógusok egy háromfős delegációt küldtek a minisztériumba, ahol Dr. Kiss László fogadta őket.

A pedagógusok elmondták, hogy milyen támogatási arányok voltak, és hogy ezzel ellentétes döntés született, kérték annak megváltoztatását. Dr. Kiss László elmondta, hogy a minisztérium csak összefoglalókat kapott, annak alapján döntöttek. A pedagógusok Kiss László kérésére a teljes anyagot elküldték a minisztériumba. Mindezek mellett Gergely Zoltán polgármester is levelet küldött Hoffmann Rózsának, amiben szintén a döntés megváltoztatását kérte.

1 komment

Címkék: iskola Hoffman Rózsa Jászapáti

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr305453517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imurai 2013.08.11. 09:57:10

Én bírtam Bolyát, amikor tanított. Volt benne valami, ami kevesekben... Szerintem, ha valaki, ő megfelelt a célra! Bár Bobákné is jó.
süti beállítások módosítása