2014.02.06.
14:12

Írta: JászBlog

Jászapáti iskolaügy: megint nem kapott támogatást Utasi László

Hiába a szülők és pedagógusok egyértelmű állásfoglalása, Utasi László korábbi iskolaigazgató 100 százalékos támogatása, mégis eredménytelennek nyilvánították a Jászapáti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola második körös pályázatát is – írta meg az Új Néplap. Igazgatója továbbra sincs az iskolának, a felháborodott jászapátiak szerint pedig a korábban vitatott pályázatok kapcsán politikai döntés született. Indoklás nincs, az Utasi Lászlót korábban élesen bíráló városvezetés pedig ezúttal hallgat.

Eredménytelenül zárult a Jászapáti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola immár második körben kiírt igazgatói pályázata – írta meg az Új Néplap. A korábban jászapáti szerte vitatott pályázatok kapcsán Orosz István tankerületi vezető elmondta, hogy az államtitkárság nem indokolta a döntést, és a tanév végére vélhetően újra kiírják a pályázatot.

A döntés felháborította a jászapátiakat, és szerintük nem csak az államtitkárságon múlott, hogy eredménytelen lett a pályázat. Szerintük politikai döntés született:

– Ez elképesztő! Felháborító! Ezek szerint nem számít a véleményünk, nem számít, hogy mit akarnak az itt élők – mondta egy középkorú nő Jászapátin annak kapcsán, hogy a szülőktől, pedagógusoktól és diákoktól 100 százalékos támogatást kapó Utasi László ezúttal sem nyerte el az igazgatói kinevezést. – Hiába tesznek most úgy, mintha az államtitkárságon bukott volna el a pályázat, mi tudjuk, hogy valójában helyben döntöttek, politikai döntés született – tette hozzá.

A szülők és pedagógusok által támogatott Utasi Lászlót korábban élesen bíráló Pócs János és a városvezetés ezúttal hallgat, és Orosz István tankerületi vezető is csak visszafogott nyilatkozatokat tesz.

Pedig korábban a pályázat kapcsán számos aggály és a visszaélés gyanúja is felmerült. Mint korábban megírtuk, Borics László önkormányzati képviselő szerint az igazgatói pályázatokról négy nappal azelőtt felvett közmunkások is szavazhattak, akiket meg is fenyegettek, hogy az Utasi László ellen induló Pásztorné Földes Györgyire kell szavazniuk, különben elveszítik állásukat. Erről a tényről a választást előkészítő bizottság jegyzőkönyvet vett fel, amit az érintettek alá is írtak. Borics László szerint továbbá felvetődött az is, hogy Pásztorné Földes Györgyi pályázata 3 évvel ezelőtt, a jászjákóhalmi IV. Béla Általános Iskola tagintézmény vezetői pályázatára íródott, csak sebtében a dátumokat és helyenként a neveket cserélte ki. Ennek tényét Pásztorné a nevelőtestület előtt el is ismerte. Ennek ellenére a tankerületi vezető Orosz István ezt a pályázatot érvényesnek ismerte el.

Pócs és Orosz ellentmondása

Pócs János szerint közmunkások nem szavazhattak a pályázatokról, mivel az iskolaigazgató-választás eljárási rendje szerint véleményezési joga egyedül a képviselő-testületnek van, közmunkásoknak nincs.

Ugyanakkor azt, hogy közmunkások is szavazhattak, egyrészről alátámasztják a közmunkások nyilatkozatai, másrészről egy Orosz Istvánnak címzett levél, amelyben a választást előkészítő bizottság azt kérdezi tankerületi igazgatótól, hogy milyen jogcímen szavazhatnak a közmunkások.

Megint mindenki Utasit támogatta

Minden erőlködés ellenére a város többsége végül megint Utasi László pályázatát támogatta. Nemcsak az iskolai alkalmazottak, hanem a szülői munkaközösség és a diákönkormányzat is 100 százalékban Utasi László pályázatát támogatta, emellett a kisebbségi önkormányzat és az Intézményi Tanács is Utasi László pályázata mellett foglalt állást.

Ennek ellenére Pócs János egyetlen jelöltet sem támogatott, mert – mint mondta – nem akarta, hogy „a kérdés a politikai csatározások része legyen”. Ennek ellentmond, hogy korábban a képviselőtestület előtt kritizálta az iskolavezetést és a pedagógusokat. S hiába az itt élők egyértelmű állásfoglalása, nem élt a véleményezési jogával a képviselőtestület sem.

– Anélkül is ismerjük Pócs és a városvezetés véleményét, hogy szavaztak volna, hiszen korábban épp elégszer szidták Utasi Lászlót, sőt, még a pedagógusokat is sértegették – mondta egy idősebb férfi. – Most gyáván hallgatnak, úgy tesznek, mintha semmi közük nem lenne a döntéshez, de eléggé egyértelmű, hogy valamiért minden erejükkel el akarják távolítani Utasi Lászlót, és nem számít, mit akarnak az itt élők – tette hozzá.

Szólj hozzá!

Címkék: Pócs János jászapáti iskola Utasi László Orosz István Borics László

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr715801640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása