2013.12.09.
12:52

Írta: JászBlog

Egy nehéz sorsú asszony nyilvános megalázása

Nyilvánosan megalázott egy nehéz sorsú asszonyt Pócs János, amikor Facebook-oldalán névvel közzétette, mennyi tartozást halmozott fel az asszony önkormányzati lakásán. A polgármester-képviselő később törölte a posztot, állítása szerint bocsánatot kért, igaz, nem nyilvánosan. Pócs János szerint tévedés történt, aminek ellentmond, hogy legalább kilenc órán keresztül, még az asszony válasza után is kint volt oldalán a bejegyzés. Az MSZP szerint ez a kegyetlen, a nehéz sorsú emberek személyiségi jogait semmibe vevő eljárás még a Fideszhez is méltatlan. Szabó Rebeka, az Együtt-PM politikusa úgy fogalmazott, hogy ilyet „egy felelős vezető (ember) soha életében nem tehetne meg”. Szakértők szerint az eset kimeríti a hivatali visszaélés és a személyes adattal való visszaélés fogalmát.

Nyilvánosan megalázott egy nehéz sorsú nőt Pócs János, Jászapáti polgármestere – olvasható az országos sajtóban. A polgármester-országgyűlési képviselő ugyanis Facebook-oldalán név szerint közölte a nagyvilággal, hogy egy nő mennyi tartozást halmozott fel egy önkormányzati lakás kapcsán. Az ügyre a Hír24 figyelt fel, később azonban több országos médiumban is megjelent a nagy felháborodást keltő eset.

Egy polgármester nyilvános levele

(Pócs János az asszony teljes nevét kiírta, mi azonban ezt XY-ra helyettesítjük. A Szerk.)

„XY. Az új elérhetőséged nem tudom. Az önkormányzati lakás tartozásod a mai nappal bezárólag 553.800 Ft. Te folyamatosan kértél, én folyamatosan hitelt adtam a szavadnak! Mindenki fizet az önkormányzati lakásért, én próbáltam és próbálok neked segíteni, de a kimondott szó hitelességének kétoldalúnak kellene lennie! Kérlek szépen keresd a pénzügyi osztály vezetőjét Gonda Zoltánnét! Tisztelettel: Pócs János”

 Egy nehéz sorsú asszony válasza

Nem sokkal később megérkezett az asszony válasza is:

„Kedves Jani! Hidd el, én lennék a legboldogabb, ha végre az utolsó forintig ki tudnék fizetni mindent. A mai napom arra ment rá, és kicsit az idegeim is, hogy ne kössék ki a villanyomat, és a gázomat. Örülj neki, hogy olyan szerencsés vagy, hogy téged nem fenyegetnek nap mint nap ilyen gondok, hogy mit fogsz enni, vagy miből veszel bérletet, vagy hogy a gyereked diákhiteléből kényszerülsz fizetni a legégetőbb elmaradásokat, persze, már azt, amire ebből telik...Ez is egy módszer, Jani, hogy itt üzend meg nekem! Nagyon bánt a helyzetem, és nem vigasztal, hogy rajtam kívül is vannak még szegény emberek. Te vagy abban a helyzetben, hogy ezen akár változtatni is tudsz! Lehet az a bűnöm, hogy nem beszéltem le a gyerekeimet az egyetemi tanulmányokról...Küldtem volna őket inkább dolgozni egy érettségivel, mert hogy anyátok egyedül 80ezres Electroluxos fizetéséből ezt nem bírja majd...Ezt kellett volna? Ne haragudj, én inkább küszködök...Ha a jó sors megsegít, talán egyszer csak rendbe teszem az anyagi dolgaimat. Mert sajnos azon kívül is van bőven, amit ide kiposztoltál.”

 Egy polgármester ellentmondásos magyarázata

Pócs János később törölte a posztot, és azt nyilatkozta, bocsánatot kért a nőtől. (Pócs János Facebook-oldalán nem található nyilvános bocsánatkérés. A Szerk.)

Arra a kérdésre, hogy mi szükség volt ország-világ előtt megalázni az asszonyt és szerinte jogszerű volt-e az eljárás, úgy reagált, hogy véletlenül posztolta a bejegyzést – ennek ellentmond, hogy a poszt legalább kilenc órán keresztül kint volt Pócs János oldalán, és még azt követően is jó ideig, hogy az asszony szinte azonnal válaszolt a polgármesternek.

 MSZP: ez még a jobboldalhoz is méltatlan

Az MSZP arra szólította fel a Fideszt, hogy vonják vissza „a szegényalázó polgármester képviselői jelölését”. Szerintük Pócs János súlyosan visszaélt hivatali hatalmával, a birtokába jutott hivatali információkkal: „Teljesen elfogadhatatlan, hogy egy polgármester-országgyűlési képviselő arra vetemedjen, hogy a hivatalból birtokába jutott, az állampolgárokhoz kötődő személyes információkat ország-világ előtt közzétegye. Teljesen elfogadhatatlan ez a kegyetlen, a nehézsorsú emberek személyiségi jogait semmibe vevő, az állampolgárok közösségi létét ellehetetlenítő nyilvános megszégyenítés, megfélemlítés” – álla a szocialista párt közleményében. Az MSZP szerint azért kell visszavonni a polgármester-képviselő jelölését, mert az esettel Pócs János „a hivatali, emberi és morális felelősség teljes hiányáról, ezzel pedig alkalmatlanságáról tett tanúbizonyságot”.

Szekeres Imre Facebook-oldalán reagált: „Soha a Jászságban egyetlen jobboldali képviselőjelölt, sem Mizsei Béla (FGKP), sem Járvás István (Fidesz-KDNP) nem viselkedett méltatlanul Magyarországhoz, a Jászsághoz, a magyar demokratikus alapértékekhez. Sajnos ez most nincs így!”.

 Együtt-PM: „nagyítóval se látni az együttérzés jeleit”

Szabó Rebeka, az Együtt-PM politikusa blog-bejegyzésében azt írta, hogy Pócs János szégyellheti magát: ilyet „egy felelős vezető (ember) soha életében nem tehetne meg”. Majd hozzáteszi azt is, hogy „így csak az tudja nyilvánosan megalázni polgártársát, akiben nagyítóval se nagyon látni az együttérzés jeleit”. Az eset kapcsán Szabó Rebeka is úgy fogalmazott, hogy Pócs János „méltatlan arra, hogy betölthesse tisztségeit”.

 Bűneset?

Az általunk megkérdezett szakértők szerint az eset kapcsán két jogi eljárás is kezdeményezhető: büntetőfeljelentés tehető hivatali visszaélés és személyes adattal való visszaélés miatt; vagy beadvány születhet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé személyes adattal való visszaélés miatt.

Büntető feljelentés esetén a hivatali visszaélés biztosan megáll, tényállásszerű, ugyanakkor a személyes adattal való visszaéléshez a sértettnek komoly érdeksérelmet kell tudnia bizonyítani.

1 komment

Címkék: Jászság Pócs János

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr145683042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakula 2013.12.27. 14:03:24

Pócs János Jászapátin nem egy kisstílű ember, hanem kistetű. Ízléstelen, amit csinálnak a templomokban. Már hallottam másról is. Kampány ez a javából, ócska, ízléstelen, megalázó lehet még a papnak is. De a Király így kívánja.
süti beállítások módosítása