2013.10.16.
10:41

Írta: JászBlog

Nem támogatja a Fidesz-kormány a jászsági négy számjegyű utak felújítását

Miután nyár végén a jászságiak szavazáson dönthették el, hogy szerintük melyik négy számjegyű út felújítása a legsürgetőbb, Szekeres Imre az eredményeket javaslatként megküldte az illetékes miniszternek, Németh Lászlónénak, valamint a megyei útbiztosnak, Boldog Istvánnak. A kormány képviselői azonban nem adtak érdemi választ Szekeres Imrének: válaszukban sem konkrét tervek, sem javaslatok nincsenek, így a jászságiak javaslata, akarata egyelőre nem kapott kormányzati támogatást. Ezért javaslatot nyújt be a költségvetéshez, hogy a három legtámogatottabb útat 2014-ben felújítsák.

Szekeres Imre országgyűlési képviselő kezdeményezésére a jászságiak nyár végén egy hónapon keresztül szavazhattak arról, hogy melyik négy számjegyű út felújítását tartják a legsürgetőbbnek – a jászságiak összesen kilenc út közül választhattak.

Eszerint a szavazók túlnyomó többsége, 38 százaléka a Jászalsószentgyörgy-Jászladány-Tiszasüly (3226-os és 3224-es utak) út felújítását tartja a legsürgetőbbnek. Ezt követi a jászdózsai bekötőút Jászárokszállás és Jászjákóhalma irányából 17 százalékkal, majd a Jászapáti-Jászkisér közötti útszakasz 14 százalékkal.

A Jászárokszállás-Jászágó-Pusztamonostor, Jászboldogháza-Jászberény és Jászkisér-Tiszasüly útszakaszok mindegyike 6 százalékot kapott, és nem sokkal maradnak el mögöttük a Jásztelek-Jászjákóhalma és a Jászfényszaru-Boldog utak 5-5 százalékkal. A jászságiak szerint a Jászfényszaru-Zsámbok-Vácszentlászló út felújítása a legkevésbé sürgető.

A szavazási eredményeket Szekeres Imre országgyűlési képviselő javaslatként megküldte az illetékes miniszternek, valamint a megyei útbiztosnak is. A képviselő akkor úgy nyilatkozott, hogy „ez a Jászság igazi programja – amit közösen, az itt élők véleményét kikérve alkotunk meg”. Elmondta azt is, hogy a fideszes kormány 2010 óta egyetlen jászsági út korszerűsítéséről sem döntött – a Jászboldogháza-Jánoshida, Jászapáti-Jászszentandrás, Jászberény-Jászfelsőszentgyörgy közötti utak most befejezett felújításáról ugyanis még az előző, szocialista kormány határozott és rendelte hozzá az uniós pénzt. A 31-es út felújításáról még szintén a szocialisták döntöttek, a megújult utat pedig már egy éve át kellett volna adni a forgalomnak. Hozzátette azt is, hogy eddig a Jászság nem kapott mást, mint útdíjat és növekvő adókat, hiszen csak azoknak a felújításoknak kezdtek neki, melyekhez még a szocialisták teremtették elő a pénzt 2010-ben. Éppen ezért, hogy ha a képviselőknek és a kormánynak fontos az itt élő emberek véleménye, nem vehetik félvállról az akaratukat, és még ebben a ciklusban nekikezdenek a felújításnak – mondta.

Az illetékes miniszter, Németh Lászlóné, valamint a megyei útbiztos, Boldog István azonban nem reagált érdemben Szekeres Imre megkeresésére – így a jászsági emberek javaslatára, akaratára nem érkezett támogató válasz a Fidesz-kormány részéről.

Szekeres Imre szerint Boldog István a konkrét, nevesített kérdésekre egy negyedoldalas, semmitmondó, minden konkrétumot nélkülöző levelet küldött – mert ezt válasznak nem lehet nevezni. Boldog István egy olyan klisét, sablont küldött válaszképpen, amelyet bármelyik megyei biztos az ország bármelyik térségébe elküldhetett volna. A lényegről azonban mélyen hallgat: Támogatja-e a lakosság kérését? Hajlandó-e a megnevezett utak megújulásáért tenni valamit.

Németh Lászlóné miniszter levele sem tartalmaz több konkrétumot, mindössze annyit közöl, hogy jelenleg három útfelújítási csomaggal számol a tárca – ezek egyike sem ad megoldást a jászsági négy számjegyű utak felújítására. Így tehát sem a miniszter, sem a fideszes országgyűlési képviselő, megyei útbiztos nem szánt egyetlen szót sem a jászsági utakra vonatkozó kérdésekre.

Szekeres Imre szerint két eset lehetséges: nem akarnak, vagy nem tudnak ezzel foglalkozni. Mindkettő nagy baj, és a kormány alkalmatlanságát bizonyítja. Mindenesetre méltatlan és szégyenteljes, hogy így kezelik a jászsági emberek akaratát.  

Ezért Szekeres Imre módosító javaslatokat fog benyújtani a jövő évi költségvetéshez, amelyekkel megteremtené a felújítások pénzügyi forrását. A sok esetben fölöslegesen elpazarolt százmilliárdokból ugyanis értelmes célokra, így például a jászsági utakra kellene inkább pénzt biztosítani.

4 komment

Címkék: útfelújítás Jászság Szekeres Imre

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr345573337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viragildi 2013.10.17. 09:21:01

Kedves Szekeres úr, azért egy facebook-os szavazást a jászsági emberek akaratának aposztrofálni egy kicsit túlzás, az a következtetése viszont, hogy ez a kormány a jászsági emberek akaratát nézte semmibe a válasszal, már egészen más kategória, ez már sokkal súlyosabb csúsztatás.

Keveházi Gábor 2013.10.17. 11:23:05

Tudja „viragildi”, az ezzel a baj, hogy igaza is van, meg nem is. Lehet, hogy egy Facebook-szavazás nem ér fel egy ügydöntő népszavazás eredményével, és egy közvéleménykutatással sem. De a Jászsági emberek elmondták, hogy mit akarnak, mit tartanak fontosnak: szavaztak. Erre persze nem lehet elvárni, hogy azonnal kezdjenek neki az útépítésnek, de hogy még csak nem is válaszolnak, reagálnak rá, az már nem elfogadható. És mindez azt jelenti, hogy egyáltalán nem érdekli a kormányt, hogy mit akarnak a jászsági emberek – még annyira sem becsülik őket, hogy válaszoljanak arra, amiről, amire szavaztak.

viragildi 2013.10.18. 08:26:53

@Keveházi Gábor: Kedves Gábor, nehezen viselem a csúsztatást. Ön is a jászsági emberekről és az ő akaratukról ír, miközben, a jászsági emberek döntő többségének valószínűleg fogalma sem volt Szekeres úr akciójáról.
Nem, ezek a válaszok nem a jászsági emberek szavazatai, hanem olyan jászságban élő embereké, akik látogatják Szekeres úr oldalát.

T_rozsa 2013.10.26. 22:36:49

Kedves Gábor és Ildi! Nem szeretnék igazságot tenni köztetek. Én is biztos szavaztam volna, ha lenne profilom...és biztosan arra az útszakaszra szavaztam volna, ahol járok is. Azaz a mérés nem lehetett objektív, így számomra komolytalanság hatását kelti, főleg egy miniszternek történő továbbküldésre...
süti beállítások módosítása