2013.09.30.
16:59

Írta: JászBlog

Pócs János sértegette a tanárokat – a pedagógusok tüntetőleg kivonultak

Tüntetőleg kivonultak a jászapáti tanárok az önkormányzat képviselőtestületi üléséről, miután Pócs János többször is megsértette őket. A tanárok Nagypál Tamás igazgatóhelyettesi kinevezése miatt írtak nyílt levelet, mert szerintük politikai döntés született, hiszen egy szakmailag és emberileg érdemtelen személyt neveztek ki. Pócs János szerint az elmúlt három évben a tanárok és az igazgató nem a gyerekekkel foglalkoztak, és terrorizálják a várost. 

Szeptember 12-én tartotta ülését a jászapáti önkormányzat képviselőtestülete. Az ülésen Borics László független képviselő olvasta fel a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak nyílt levelét, amelyben Nagypál Tamás igazgatóhelyettesi kinevezése ellen tiltakoztak. Az ülésen a pedagógusok is jelen voltak, akik – mint írják – „végső elkeseredésükben” választották tiltakozásuk kifejezésének ezt a formáját, hogy véleményüket végre meghallgassák.

Mint a JászBlog korábban megírta Utasi László korábbi igazgatót annak ellenére nem nevezték ki újra, hogy mind a diákönkormányzat, mind a szülői munkaközösség 100 százalékos arányban támogatta. Ugyancsak teljes támogatást adtak Utasi László programjának a nevelőtestületi vezetők, és az összalkalmazotti közösség is 98 százalékban fogadta el a vezető személyét. Utasi László pályázata az önkormányzat fideszes többségű képviselőtestületében bukott el: a 9 fős testület 4 független, illetve ellenzéki képviselője támogatta az igazgatójelölt programját, a 4 fideszes képviselő azonban nem. Döntést Pócs János polgármester szavazata hozhatott volna, ő azonban – máig ismeretlen okokból – tartózkodott a szavazáson. Így most nincs állandó igazgató a jászapáti iskolában, és a helyettes vezeti az iskolát.

A pedagógusok szerint az iskolavezetés körüli hercehurca egy politikai játszma része: Nagypál Tamás kinevezése nem indokolható szakmailag, csak politikailag. Ugyanakkor Nagypál Tamást „a tanári testület szakmailag és emberileg” a legkevésbé tartja erre a feladatra érdemesnek – az igazgatóhelyettes „többször elmondta, hogy ő zsoldos, és odaáll, ahol többet fizetnek”.

A nyílt levélben a pedagógusok azt is leleplezik, hogy Nagypál Tamást „Pócs János már az előző tanévben is megkereste”, hogy a vezetői székért cserébe szolgáltasson számára információkat. A nyílt levél szerint Orosz István tankerületi vezető úgy nevezete ki Nagypál Tamást igazgatóhelyettesnek, hogy döntését nem tudta indokolni – az intézmény dolgozóitól, megbízott igazgatójától véleményt, javaslatot nem kért.

A pedagógusok szerint tehát a kinevezés nem szakmai alapon, nem a politikától függetlenül történt: „Ha a politika ezt is megteheti, akkor az erkölcstanhoz valóban tankönyv kell – úgy látszik, elsősorban nem a gyerekeknek” – írják.

„Mire neveljük a jövő nemzedékét? Besúgásra? Zsarolásra? Megfélemlítésre? Az értékek lerombolására?” – teszik fel a kérdést a tanárok. „Azok, akiknek szolgálniuk kellene a várost, tegyék azt, ne a hatalmukat fitogtassák! Vegyék figyelembe választópolgáraik akaratát, véleményét és érdekeit is. Hiszen ez a feladatuk” – folytatják.

„Kérjük Nagypál Tamás lemondását! Iskolánk tanulói nem lehetnek politikai játszmák áldozatai. A jászapáti gyerekeknek joga van jól működő, jobb légkört biztosító iskolához, és az azt megteremteni, fenntartani képes vezetőhöz. Ez a vihar mindaddig nem csitul, míg kérésünket nem teljesítik. Bízunk abban, hogy segít a nyilvánosság, kérjük a város lakóit, ne legyenek közömbösek” – zárul a levél.

A levél befejezését követően közvetlenül Pócs János polgármester azt mondta: „Ez egy szép levél volt. Én nem lennék rá olyan büszke a helyedben, Laci” – mondta, a levelet felolvasó Borics Lászlóhoz szólva.

(A nyílt levél megtekinthető Jászapáti Város hivatalos oldalán a 11. perctől, Pócs János reakciója pedig a 26. perctől).

Majd percekkel később ismét Pócs János szólalt meg, aki úgy kezdte mondandóját, hogy „a pedagógusok és az igazgató nem a gyerekekkel foglalkoztak az elmúlt három évben”. A jelenlévő pedagógusok soraiban elégedetlen morajlás hallatszott, majd Pócs János szavait hallva testületileg, tüntetőleg kivonultak a teremből. Közben többen odaszóltak a polgármesternek: „Szégyellje magát! Ez a munkánk megalázása” stb.

Pócs János a pedagógusok távozása után is folytatta sértegetésüket. Mint mondta: „A pedagógusoknak ennyi a demokrácia érzékük: vagy nekik van igazuk, vagy kivonulnak. Szomorú, ha erre tanítják a gyermekeinket!”.

A folytatásban Pócs János azt mondta, a pedagógusoknak nem nyílt levelet kellene írni, hanem olvasni kellene a szakértői véleményeket – a polgármester egyébként kétszer is megjegyezte, hogy a tanárok munkaidőben vettek részt egy őket is érintő ügyben a testületi ülésen.

Jászapáti első embere felvetette azt is, hogy a jászapáti pedagógusoknak talán „üldözési mániája” van, majd tagadta, hogy megkereste volna Nagypál Tamást, és információkért cserébe vezetői állást ajánlott volna neki. Ez „szégyen, kikérem magamnak” – mondta. Állítása szerint Nagypál Tamás kereste meg őt, hogy arról biztosítsa, nem minden pedagógus ellenzi az iskolavezetés átalakításával kapcsolatos történéseket.

Befejezésül Pócs János azt is sugallta, hogy a pedagógusok zsarolásra tanítják a gyerekeket, és terrorizálják a várost.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Pócs János jászapáti iskola Nagypál Tamás Utasi László

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr25541680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása