2013.08.03.
10:11

Írta: JászBlog

Népszabadság: "A jó szerencséhez kell a Fidesz is"

A szocialisták üdvözlik a fideszes vezetésű önkormányzat munkahelyteremtő szándékát, és fenntartás nélkül támogatják a helyi ipari park bővítését. De az a tény, hogy egy fideszes önkormányzati képviselő az ipari park mellett lévő földjéért cserébe egy tízszer nagyobb területet kapjon a várostól, hát ez azért számunkra... Hogy is mondjam finoman...

Kissé undorító – így kommentálta Jászapáti egykori MSZP-s polgármestere, Szabó Lajos azt a nagy felháborodást keltő földügyletet, amelynek révén Kiss János fideszes városatya egy 3,4 hektáros földért cserébe egy 32,5 hektáros ingatlant kapott a várostól.

Az ügyet a minap a JászBlog nevű online újság szellőztette meg. A történet előzményéhez tartozik, hogy a helyi ipari parkba települt Jász-Plasztik Kft.-nek egy csaknem 50 munkahelyet létesítő beruházáshoz újabb területekre volt szüksége az ipari park mellett. Csakhogy a szomszédos ingatlanok foglaltak: részint helyiek gazdálkodnak ott, részint ott működik egy mezőgazdasági repülőtér is. Így került képbe a jászapáti határban százötven hektáron gazdálkodó Kiss János fideszes képviselő, aki csuda szerencsés üzletet csinált: a 2011 augusztusában megvásárolt 3,4 hektáros területet odaadta a városnak, cserébe pedig azt kérte, kerüljön saját tulajdonába az a 32,5 hektáros városi ingatlan, amelyen korábban bérlőként gazdálkodott.

Az ügylet jogilag tiszta. De az isten se mossa le Kiss Jánosról, hogy 2011-ben talán már tudhatott az ipari park várható bővítéséről, így mindössze csak nyerészkedni akart a saját városa kárára. Jászapáti kicsiny település, alig több mint kilencezren lakják, nem csoda, hogy városszerte azt beszélik: Kiss a fideszes városvezetés legbelsőbb köreihez tartozik, így elképzelhető, hogy tisztában volt a földvásárlás előnyös következményeivel.

A fideszes városvezetés az ügyet nem morális s nem is gazdasági, hanem politikai jellegűnek tartja. Ez kiderült Pócs János polgármester lapunknak eljuttatott közleményéből, amelynek lényege, hogy az MSZP –a helyi kötődésű Szekeres Imre volt MSZP-s honvédelmi miniszterrel az élen – „üldözi a vállalkozókat”. Pócs levelének rövidített változata így szól: „Szekeres Imre és társai az elmúlt évtizedek alatt Jászapátiról elüldözték a vállalkozókat, most is ezt teszik, amikor egy zárt önkormányzati ülés anyagát megjelentették a JászBlogon abból a rosszindulatú célból, hogy a leendő befektetőt lejárassák, és a településsel közös célját, a munkahelyteremtést ellehetetlenítsék. Húsz év óta első (!) alkalommal sikerült elérni, hogy Jászapátira munkahelyteremtő vállalkozás települjön. A Jász-Plasztik Kft. megvásárolta a teljes ipari parkot. A cikkben érintett terület további 30-50 fő foglalkoztatásának kulcsa. Jászapáti vezetése az ipari parkkal szomszédos másik terület tulajdonosát, az AIR Patrol Kft. ügyvezető igazgatóját is felkérte esetleges területcserére, de az AIR Patrol Kft. válaszlevelében közölte: nincs lehetősége a mezőgazdasági repülőteret máshol üzemeltetni. Ezért – mindenekelőtt a munkahelyteremtést figyelembe véve – az önkormányzat kizárólag Kiss János földtulajdonossal volt kénytelen megállapodni. Kiss János gazdálkodó jó minőségű földet cserélt el sokkal rosszabb minőségű földterületért. Gazdálkodás szempontjából az aranykoronát az aranykoronával kell összehasonlítani. Büszke vagyok minden képviselőtársamra, hogy a munkahelyteremtés mellett döntött, míg az MSZP-kormányok alatt, Szekeres Imre képviselősége idején az MSZP-s polgármester a Jászapáti aranytojást tojó tyúkjának számító strandot a barátjának ingyen kívánta 15 évre »bérbe« adni. Szintén a párttársának és barátjának 440 millió forint jelzálogot jegyzett be önkormányzati ingatlanra a képviselő-testület megkerülésével jogszabályellenesen. Ezzel szemben mi munkahelyet teremtünk.” E két utóbbi vádról Szabó Lajos azt mondta, hogy senkinek nem akarták átjátszani a strandot, ami pedig a jelzálogot illeti: a fideszesek a jegyzőt feljelentették, de a bíróság kimondta, hogy a várost nem érte kár, s a jegyzőt nem marasztalta el. Egyébként ez egyike volt a most letagadott munkahelyteremtő beruházásoknak.

Azt azonban, hogy valami nem stimmel, jelzi, hogy Pócs János egy általa nyilvánosságra hozott levél szerint az Air Patrol Kft.-hez 2013. június 12-én fordult területi igényével, miközben a fideszes önkormányzat már öt hónappal korábban, 2013. január 9-én döntött arról, hogy földet ad cserébe Kiss Jánosnak.

Maga Kiss János tagadja, hogy előre tudott volna az ipari park várható terjeszkedéséről, s rágalomnak tartja a vele kapcsolatos állításokat. Érdeklődésünkre azt mondta: az elmúlt években egy idős, gazdálkodásra már képtelen rokona földjeit vásárolta meg, így került a tulajdonába az ipari park melletti terület, s az csak a véletlen műve, hogy éppen 2011-ben. Kiss János szerint bírálói csúsztatnak, amikor a csereterületeknek csak a nagyságát vetik össze, mezőgazdasági földek esetében ugyanis a minőség is számít. Márpedig ő – mondta – egy nagyon jó minőségű földet cserélt el egy sokkal rosszabbra. A városatya szerint ezt támasztja alá az értékbecslés is, ugyanis míg az ő 3,4 hektáros területét négyzetméterenként 1000 forintra értékelték, a 32,4 hektáros csereingatlant négyzetméterenként mindössze 75 (!) forintra. Na, éppen erre a furcsa aránypárra mondják most Jászapátiban: ehhez nem elég az isteni szerencse, kellett hozzá a Fidesz is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr685443359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása