2013.07.15.
11:13

Írta: JászBlog

Magyar Nemzet: Befolyással üzérkedés tízmilliókért?

Hivatali befolyással való üzérkedés bűntette miatt vádat emelt a Jász-Nagykun Megyei Főügyészség egy szolnoki üzletember (K. Z.), valamint társa (B. T.) ellen, akik Jászapátiban megpróbáltak pénzt kicsalni egy pályázati ügylet kapcsán – adta hírül a Szoljon.hu.

Az ügyben Pócs János, a város fideszes polgármestere tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál, amely elfogta a helyben ismert nagyvállalkozókat. A vádirat szerint Jászapáti önkormányzata 2011 októberében pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ), hogy a 612 millió forint összköltségvetésű városfejlesztési programjához 459 millió forint támogatást nyerjen. Az önkormányzat 2012 júniusában arról értesült, hogy pályázatuk nem nyert. A vádlottak egyike ezután megkereste a település polgármesterét, hogy az elutasítás ellen emelt kifogás eredményességéhez segítséget nyújthatnak, mert az elbírálásban közreműködő hivatalos személyeket befolyásolni tudják, de ehhez a támogatási összeg tíz százalékára tartanak igényt. Az önkormányzat a kifogást benyújtotta, annak az NFÜ 2012 szeptemberében helyt adott, és értesítette az önkormányzatot a pályázat sikerességéről. Erről azonban a vádlottak nem tudtak, és arról próbálták meggyőzni a polgármestert, hogy államtitkári szintű ígéretet kaptak a pályázat kedvező elbírálására, ha a sikerdíjat kifizetik. – A vádlottak házi őrizetben vannak, és amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, akár kettőtől nyolc évig tartó, letöltendő szabadságvesztést is kaphatnak – mondta a portálnak Balázsné Busku Terézia, a főügyészség szóvivője. Jászapáti polgármestere lapunknak megjegyezte, azért fordult a hatóságokhoz, és tartotta fontosnak a hálózat felszámolását, hogy a két személy máshol ne tudjon hasonló trükkökhöz folyamodni.

Az esetről korábban a hvg.hu több cikket is megjelentetett:

http://hvg.hu/itthon/20120927_kun_zoltan_nyerges_zsolt

http://hvg.hu/itthon/20130531_Ismert_szolnoki_uzletember_ellen_javasoln

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr245405324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása