2013.03.08.
07:11

Írta: JászBlog

Nem készültek el a beígért útfelújítások

Az előző kormány számos jászsági út felújításáról döntött, még akkor megkezdődött az előkészítés, 2010 után, az új kormányzati ciklusban azonban megakasztották a munkálatokat, és egyetlen felújítás sem kezdődött el. A pénz rendelkezésre állt, a döntés megszületett, Dr. Szabó Tamás és Pócs János a térség két fideszes országgyűlési képviselője azonban most mégis beismerte, a felújítások jelentős része ebben a ciklusban már nem kezdődhet el.

Már rég járnunk kellene az előző kormányzati ciklus döntései alapján felújított utakon: a 31-es út megyei szakaszának felújítását 2012 júliusára, a Jászapátin átvezető szakaszát pedig még 2011. augusztusra kellett volna elkészíteni. Ugyanez igaz a 32-es út felújítására is: sem a tavaly júliusi határidő nem lett betartva, de a Jászberényi elkerülő szakasz megépülése sem kezdődhet el 2015 előtt, pedig a kormányváltás előtt biztató tárgyalások zajlottak arról a közlekedési minisztériumban, hogy már 2014-ben átadják a forgalomnak az elkerülő út harmadik ütemét.  

Nem készült el a Jászfelsőszentgyörgy-Jászberény összekötő út és a Jászboldogháza-Jánoshida összekötő út 9-9 kilométeres szakasza; valamint a Jászapáti-Jászszentandrás összekötő út több mint 5 kilométeres szakaszának felújítása sem. Pócs János a napokban büszkén jelentette ki, hogy a közbeszerzési eljárás indításánál tart a Jászboldogháza-Jánoshida és Jászapáti-Jászszentandrás településeket összekötő utak felújításának előkészítése. A gond csak az, hogy 2009 végén a megyei közútkezelő úgy nyilatkozott, hogy 2010-ben megindul a felújítás. Azonban a Fidesz kormányra kerülése után nem történt semmi. Majd néhány hónap múlva a megyei közútkezelő már úgy számolt, hogy 2011 májusában indul meg a közbeszerzési eljárás. Ennek tükrében Pócs János bejelentése a közbeszerzés idei indításáról az eddigi tehetetlenség beismerése.   

A pénz tehát rendelkezésre állt – erről még az előző kormányzati ciklusban döntöttek –, és az előkészítési munkálatok is megkezdődtek még a 2010-es kormányváltás előtt. Ám ebben a kormányzati ciklusban mindeddig egyetlen útfelújítás sem készült el.

Az üggyel kapcsolatban Szekeres Imre jászsági országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterhez, melyben tájékoztatást kért a felújítások elmaradásáról, illetve annak okairól.

Szekeres Imre – aki 2010-ig az Alsó-Jászság egyéni országgyűlési képviselője volt – a JászBlognak elmondta: az előző parlamenti ciklusban minden rendelkezésére álló eszközzel segítette a jászsági közúthálózat felújítását. Így számos út felújítására sikerült támogatást szerezni: rendelkezésre álltak a pénzügyi források, és megindult a felújítási munkálatok előkészítése is. Az új kormány hivatalba lépését követően azonban elakadtak a munkálatok, pedig már rég járnunk kéne a felújított utakon – tette hozzá.

A képviselő szerint érthetetlen, hogy a kivitelezések, illetve az építkezés miért nem kezdődött el mind a mai napig. Mint mondta, ezért is kérdezte meg az illetékes minisztert, hogy merült-e fel olyan körülmény, ami veszélyeztette, illetve veszélyezteti a felújításra szánt pénzügyi forrásokat.

A felújítások elmaradása azért is érthetetlen, mert 2011 májusában a munkálatokat koordináló Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is azt a tájékoztatást adta, hogy a kivitelezés megkezdésének késése ellenére még ebben a ciklusban, jelentős részben már 2013-ra elkészülnek a felújítások.

Ehhez képest Dr. Szabó Tamás és Pócs János beismerték, hogy ebben a ciklusban legfeljebb a 31-es út felújítása kezdődhet el a térségben. A 32-es út fejlesztésére várthatóan csak 2015-től lehet számítani, hasonlóképpen a jászberényi elkerülő megépítésére is.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr155122501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

waffen55 2013.03.13. 09:23:04

A dolog nem egészen így volt a kedves Szekeres Úr rosszul emlékszik hisz a drága MSZP 8 éves uralkodása alatt nem csak előkészítés volt hanem az út rendbetételének ígérete is. Emlékszem, hogy mind Szekeres Imre, mind pedig Pócs János azt ígérte, hogyha nem készül el az út a 32-es fő úttól a Tápiógyörgye tábláig ők gyalog fognak végigmenni rajta! Közben én beszereztem egy két karikás ostort és szeretném felajánlani, hogy nagyon szívesen végighajtom őket rajta! Ezen felül nagyon remélem, hogy soha többé nem választanak Jászapátiból orszgy. képviselőt az itteniek!

Szigetvári Viktor blogja 2013.03.13. 10:51:24

Őszintén szólva nem nagyon értem, mi folyik itt. Mert én bizony az MSZP-vel szembeni minden fenntartásom ellenére azt gondolom, hogy ma még annyi sem történik, épül itt, mint 2010 előtt. Azt meg aztán végképp nem értem, hogy ha meg volt a pénz, meg volt az előkészítés, akkor miért nem épülnek meg már azok az utak.
süti beállítások módosítása