2013.02.19.
19:34

Írta: JászBlog

36 millió forinttal tűnt el a Pócs János telephelyére bejegyzett cég

Másfél évig működött Pócs János polgármester, országgyűlési képviselő ingatlanán az a cég, amelyik előlegként 36 millió forintnyi európai uniós támogatást vett fel, ám még a fejlesztés megkezdése előtt megszüntette telephelyét Jászapátin. Az NJL Kft. nem fizette vissza az előleget, a beruházás nem valósult meg, így most se pénz, se fejlesztés, és a beígért 50-70 munkahely sem jött létre soha.

Pócs János Jászapáti polgármestere, országgyűlési képviselő 2012 februárjában jelentette be, hogy az NJL Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. jelentős fejlesztést hajt végre a városban, aminek köszönhetően 50-70 új munkahely jöhet lére.

A cég már több mint egy évvel korábban betelepedett Jászapátira: épp Pócs János Gazda-Farm 1. számú ingatlanán hozta létre telephelyét még 2010-ben (20 év alatt ez volt a cég 122. telephelye). Az NJL Kft. nem sokkal a Jászapátira való betelepülése után, 2011-ben úgy döntött, hogy a Pócs János országgyűlési képviselő ingatlanán működő vállalatként európai uniós támogatásért pályázik: mindössze egy éve székelt a vállalat Pócs János telephelyén, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyilvános adatai szerint közel 143 millió forintos támogatást nyert.

A támogatási szerződést 2011 decemberében kötötték meg, és egy hónappal később, 2012 januárjában már ki is fizettek a Pócs János székhelyéről pályázó cégnek előlegként közel 36 millió forintot.

Ám a fejlesztés soha nem kezdődött el: négy hónappal később a vállalatnak már híre-hamva sem volt Jászapátin, és 2012. május 31-én megszüntette telephelyét Pócs János ingatlanán. Az NJL Kft.-nek szeptemberben kellett volna elkezdenie a beruházást, amire 36 millió forint előleget vett fel, de addigra már eltűnt a városból, és az előleget sem fizette vissza.

Pócs János, Jászapáti polgármestere szerint a cég a jászapátiak nem kedvező fogadtatása miatt hagyta el a várost. Mint az Apáti Hírmondóban elmondta: az NJL Kft. azzal a céllal érkezett a városba, hogy egy műanyag-feldolgozó üzemet hozzon létre, ám a cég vezetője mégis úgy döntött, elvonulnak, mert – ahogy a polgármester mondta – „szkeptikusan fogadták Jászapátin”. A polgármester elmondta azt is, hogy nem követte tovább a pályázat sorsát, így nem tudja, hová lett a 36 millió forintos előleg.

Pócs János országgyűlési képviselőként december 9-én kérte az NFÜ pályázatok ellenőrzésére hivatott helyettes államtitkárát, hogy vizsgálja ki az esetet, amire még decemberben megérkezett a válasz. Eszerint az NJL Kft. számlájára érkezett 36 millió forint támogatás a cég adótartozását fedezte, mivel azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azonnal leemelte a számlára való beérkezést követően – közölte az Apáti Hírmondó. Vagyis: közpénzből fizettek köztartozást.

Pócs János szerint a cégnek vissza kell fizetnie a 36 millió forintos támogatást: a NAV-től kapott engedmény szerint az NJL Kft.-nek 36 részletben, vagyis havi 1 millió forintos részletekben kell visszafizetnie a támogatási összeget, és a projekt sem Jászapátin, sem másutt nem valósul meg. A polgármester szerint elfogadhatatlan, hogy ilyen engedményeket kap egy cég, ezért – mint mondta – a belügyminiszterhez fordult, hogy vizsgálja ki az ügyet, és szigorítson az eljárás menetén.

Az ügy kapcsán azonban több tisztázatlan kérdés is felvetődik:

Miért nem követte nyomon Pócs János a pályázat sorsát, ha közpénzről, Jászapáti jövőjéről, megélhetést jelentő munkahelyekről van szó? Nem ez lenne a feladata?

Pócs János azt állítja, hogy csak ideiglenesen engedte meg a cégnek, hogy az ő ingatlanát jelölje meg telephelyéül. Ám mégis közel másfél évig, még a pályázat megnyerését követően is az ő tulajdonán székelt a 36 millió forintos előleggel eltűnő Kft.

Kérdés az is, hogy miért csak december 9-én, azt követően kérte Pócs János az NFÜ-t az eset kivizsgálására, miután a visszaélés napvilágra került egy szórólapon? A projektnek már szeptemberben el kellett volna kezdődnie, és nyilván a polgármester is tudta, észlelte, hogy a cég eltűnt Jászapátiról, a beruházás pedig nem kezdődött el. Miért kellett eddig várni? Ha a szórólapon nem kerül nyilvánosságra az eset, akkor nem indul eljárás? A jászapátiak ma is abban a hitben élnének, hogy minden rendben van a beruházással?

Vajon hihető-e, hogy Pócs János egy olyan cég ellen indít vizsgálatot, amely éppen az ő telephelyén működő vállalatként nyert uniós pályázatot?

Szólj hozzá!

Címkék: Jászapáti Pócs János

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr615092812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása