2013.07.25.
15:48

Írta: JászBlog

200 millió forint Borbás Zsoltnak

Sok jászsági ember teszi fel a kérdést, hogy miközben mindenki egyre szegényebb és egyre nehezebb a megélhetés, miből van Borbás Zsolt fideszes politikusnak több százmillió forintja új üzemek, gyárak és üzletek építésére. Talán ilyen jól mennek a vállalkozásai? Vagy talán máshonnan érkezik a pénz? A JászBlog utánajárt: Pócs János bizalmi emberének 2010 óta 200 millió forint uniós támogatást ítélt meg a kormány.

A 31-es út szélén, Jászapáti határában áll Borbás Zsolt új, többemeletes, igencsak látványos sütőüzeme, amely hűen jelképezi a fideszes politikus vagyonát, hatalmát és befolyását a térségben. Borbás egyébként sem egy szerény ember – állítják a helyiek. A megyei közgyűlés fideszes alelnöke szeret kérkedni vagyonával és hatalmával.

– Senki sem értette, hogy nőtt ide a semmiből ez a palota – mondják. – Tudtuk, hogy gazdag, befolyásos ember, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire. Sejtettük, hogy nem lehet véletlen, hogy épp’ azután épült meg a „Borbás-palota”, hogy Pócs János országgyűlési képviselő, majd polgármester lett Jászapátin – tették hozzá.

Borbás Zsolt Pócs János legközelebbi politikai bizalmasa: önkormányzati képviselőként nemcsak a jászapáti Fidesz vezéralakjává nőtte ki magát, de alelnöke lett a megyei közgyűlésnek is. Ráadásul az egyik jászapáti alpolgármester, Pócs János helyettese is rokona Borbás Zsoltnak.

– Mindenki tudja, hogy vannak közös ügyeik, és közel állnak egymáshoz – mondják. – Ők itt a helyi urak, és ezt éreztetik is mindenkivel.

Borbás Zsolt korábban maga ismerte be, hogy sem a búzáját, majd később a lisztjét sem tudta eladni, mert a kereskedők és pékek nem találták elég jó minőségűnek. Miből épített hát egy új sütődét a fideszes politikus?

Utánanéztünk, hogy 2010 után mennyi állami-kormányzati-uniós támogatást nyerhetett Borbás Zsolt. Ekkor a pályázati nyertesek között keresgélve rábukkantunk, hogy Borbás Zsolt 2011 végén 100 millió forintot nyert „hagyományos és gyorsfagyasztott pékárú (sic!) előállítására alkalmas sütőüzem létrehozására Jászapátin”. (A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján található adatok szerint még a pályázat címét sem tudták helyesen leírni, ugyanis „pékárú”-nak írták a „pékáru”-t.)

Ám a lista itt nem ért véget: fél évvel később, 2012 júliusában közel 48 millió forintot nyert „Borbás Zsolt egyéni vállalkozó” egy látványpékség kialakítására. Ugyanebben az évben pedig 21 millió forintos támogatást kapott 10 új munkahely létrehozására (egy munkavállaló után 2,1 millió forintot).

Borbás Zsolt legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Pócs János felsége mellett ő is nyert az állami trafikpályázaton. S mindez nem volt elég: mint ahogy azt az országos sajtó is megírta, még 15 millió forintot is nyert trafikjai mellé a megyei közgyűlés fideszes alelnöke. Ezzel együtt pedig már eléri a 200 millió forintot a Borbás Zsolt által elnyert uniós támogatások összege.

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy van-e összefüggés Borbás Zsolt gyors vagyongyarapodása, sikeres pályázatai, valamint a Pócs Jánoshoz köződő szoros kapcsolata között? Erre természetesen csak ők tudnának válaszolni. Az mindenesetre jelzésértékű, hogy Pócs János nemrég a saját telkére bejegyzett, 36 millió forinttal eltűnő NJL Kft. kapcsán maga ismerte be, hogy lehet a nevével és telkével lobbizva állami pályázatokon nyerni.

Szólj hozzá!

Címkék: Jászapáti Pócs János Borbs Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr335426209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása