2013.03.01.
17:33

Írta: JászBlog

Elleplezve: a helyi nyilvánosság korlátozása Jászberényben

Februártól nem közvetíti a jászberényi helyi televízió, a TRIÓ TV a képviselőtestületi üléseket: Szabó Tamás polgármester tájékoztatása szerint, aki akarja, ezentúl interneten követheti figyelemmel a testület munkáját.

A döntést kézzelfogható és elfogadható indoklás nem kísérte, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy így lényegesen kevesebben értesülhetnek arról, mi is történik az üléseken, milyen döntések születnek a lakóhelyünket, mindennapi életünket érintő legfontosabb kérdésekben. Vagyis: a helyi vezetés mindazokat kizárja a nyilvánosságból, akiknek nincs módjuk vagy lehetőségük interneten nyomon követni az üléseket, vagy egyszerűen csak ragaszkodnak a régi, megszokott közvetítésekhez.

Az ülések közvetítése tulajdonképpen az egyetlen, utolsó nyilvános fóruma volt a helyi ellenzéknek, ahol elmondhatták véleményüket, álláspontjukat a helyi ügyekről, a városvezetésről; ahol a polgármester nyilvános kritikát kaphatott, és válaszolnia kellett a város ügyeivel kapcsolatos – nem ritkán számára kínos – kérdésekre. A TV-közvetítések beszüntetésével lényegében ezt a lehetőséget vonták meg az ellenzéktől, a helyi emberektől.

A helyi ellenzék szerint a polgármester az elmúlt években számos döntéssel korlátozta a helyi nyilvánosságot, valamint a jászberényiek tájékozódáshoz, nyilvánossághoz való jogát. Első lépésben a városi honlap fórum-rovatát szüntették meg, majd korlátozták a képviselők hozzászólási idejét – a korlátozás természetesen a polgármesterre nem vonatkozik. A városi újság kiadójával mondvacsinált indokokkal felbontották a szerződést, és a Jászkürt Újságot önkormányzati pénzből fizetett Fidesz-újsággá változtatták. Emellett megválogatják, alaposan megvágják az ellenzék a helyi TV-szerepléseit.

A nyilvánosság korlátozására azért van szükség, mert a Fidesz helyi programja megbukott – tette hozzá a helyi nyilvánosságból szinte teljesen kiszorított ellenzék. Ezt bizonyítja a polgármesteri kabinet vezetőjének, Piroska Miklósnak az eltávolítása, de a hírek szerint immár a helyi vállalkozók is annyira elégedetlenek a városvezetés munkájával, hogy az alpolgármester eltávolítását és az általuk kijelölt személy kinevezését követelik a polgármestertől.

A helyiek felháborodását és elégedetlenségét észlelve a helyi ellenzék most azt követeli a polgármestertől, hogy a helyi TV ismét közvetítse élő, egyenes adásban a testületi üléseket, és állítsa vissza a helyi média függetlenségét, hogy az itt élőknek ismét objektív köztájékoztatásban lehessen részük.

1 komment

Címkék: TV Jászberény TRIÓ

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr55112013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magda Baranyi 2013.04.17. 17:02:12

Nem tartom helyesnek ,hogy a Polgármester meg tiltja a Televíziós közvetítést a gyűlésekről, mert a Város problémái azokat is érdekli akiknek nincs Internetjük. Így a vezetőség elszakad a lakosságtól.Nem értesülhetnek a mindenkori ,napi aktuális ügyekről ! Ez sok Jászberényi embereknek nem tetszik !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása