2013.10.06.
09:43

Írta: JászBlog

Gondolatok egy előterjesztés margójára

Jászberény város önkormányzata rendkívüli ülést hívott össze 2013. szeptember 27-re, egyetlen napirendi pont megtárgyalására. Az előterjesztés tárgya egy olyan pályázat benyújtása, amely a működési nehézségekkel küzdő önkormányzatoknak biztosít forrást.

Jászberény város önkormányzata rendkívüli ülést hívott össze 2013. szeptember 27-re, egyetlen napirendi pont megtárgyalására.

Az előterjesztés tárgya egy olyan pályázat benyújtása, amely a működési nehézségekkel küzdő önkormányzatoknak biztosít forrást.  Az előterjesztést, mint az előterjesztések zömét, dr. Szabó Tamás polgármester jegyezte. Eltekintve attól a logikai bukfenctől, amely szerint „…Önkormányzatunk a 2013. évre stabil és időarányosan is megfelelően végrehajtható költségvetéssel rendelkezik”,   mégis kiegészítő támogatásra nyújt be igényt működőképessége megőrzése érdekében.  Teszi mindezt 30 millió Ft érdekében. Hogy is van ez? A város stabil, megalapozott költségvetéssel bír és eközben működési nehézségekkel küzd???? Emiatt kell 30 millió forint? Miért pont 30 millió forint hiányzik a működőképesség megőrzéséhez?  Az előterjesztésben megtaláljuk a választ: az egyik adótétel tervezett bevétele várhatóan 30 millió forinttal kevesebb lesz.

Vizsgáljuk meg az indokot! Egyrészt a város több milliárdos költségvetéséhez képest ez a 30 millió forint elenyésző összeg, ami megkérdőjelezi az igénylés jogosságát. Szögezzük le, a város gazdasági szempontból nem működésképtelen.

Erkölcsileg megalapozott a város igénye?  Ma az a divat, hogy nincsenek erkölcsi kérdések. De mégis, egy olyan város, amelyik a megyében a második legnagyobb iparűzési adó bevétellel rendelkezik, morálisan elveheti-e a valóban a létükért küzdő kistelepülések elől ezt a 30 millió forintot? Ténylegesen szüksége-e van-e a városnak erre a pénzre vagy sem? Gondoljunk bele, hogy vannak az országban olyan települések, amelyeknek az éves költségvetése 30 millió forint, vagy akár még annyi sem. 

Akkor nézzük a valódi okot! Információim szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálata áll a háttérben. Nevezetesen az, hogy a KEHI felülvizsgálta a város egyik beruházását, amely állami pénz felhasználásával valósult meg, és két megállapítást tett. Egyrészt nem a célnak megfelelően használta fel a város a pénzt, másrészt lényegesen nagyobb beruházást valósított meg, mint ami a pályázatban szerepelt. Ezért a várost elmarasztalta, és közel 30 millió forint bírsággal sújtotta.

Ezt a tényt többszöri felszólításra sem volt hajlandó a polgármester – akár zárt ülésen sem – a képviselőtestület tudomására hozni.

Mit mondjon az ember egy olyan városvezetésről, amelyik a saját kormányának Belügyminisztériumát is át akarja ejteni?  Emberek! Miről is van szó? Az állam megbüntet bennünket, mi pedig az államtól kérünk pénzt a büntetés kifizetésére? Erre mondják, hogy ügyes.

dr. Magyar Levente

önkormányzati képviselő, Jászberény volt polgármestere

Szólj hozzá!

Címkék: Jászberény Szabó Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr855553483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása