2013.04.14.
14:49

Írta: JászBlog

Szekeres Imre: A hazugságokkal szemben csakis a tények vehetik fel a versenyt

Az elmúlt hetekben heves vita bontakozott ki a Jászságban és itt, a JászBlogon Szekeres Imre MSZP-s és Pócs János fideszes országgyűlési képviselők között a kormány rezsicsökkentési programjáról és a szocialisták árcsökkentési javaslatairól. A személyeskedésektől sem mentes vita végére nem került pont, és nem tudtunk meg többet sem a szakmai érvekről, sem a javaslatokat alátámasztó tényekről.

Egy olvasónk felvetésére végül a JászBlog úgy döntött, cikksorozatot közöl, amelyben a két legnagyobb parlamenti párt jászsági képviselői lehetőséget kapnak arra, hogy tényszerűen cáfolják, illetve alátámasszák javaslataikat, kritikáikat, egymással szembeni érveiket és ellenérveiket mind az országos ügyeket, mind pedig a Jászságot érintő ügyeket illetően.

Az első részben Szekeres Imre válaszát közöljük országos ügyekben. A JászBlog természetesen várja Pócs János fideszes országgyűlési képviselő válaszait, reakcióit is.

A múlt héten a Pócs János és köztem kibontakozó vitában megszólíttattam itt a JászBlogon, hogy ismertessem az MSZP javaslatait, és tényszerűen cáfoljam Pócs János vádjait és elutasítását. Megfogadtam a tanácsot, és bár a gyűlölködésben és személyeskedő vádaskodásokban továbbra sem kívánok részt venni – azokat inkább károsnak, mint előremutatónak tartom –, a következőkben tényszerűen cáfolom mindazokat a kritikákat, amelyeket velem és az MSZP-vel szemben meg szokott fogalmazni Pócs János és a Fidesz, egyben szakmai érvekkel támasztom alá javaslatainkat is. Teszem mindezt tényekkel és adatokkal alátámasztva, hiszen a hazugságokkal szemben csakis a tények vehetik fel a versenyt.

Első lépésben kilenc témakörben cáfolom a Fidesz és Pócs János személyemmel és szocialistákkal szembeni politikai vádjait, majd későbbi cikkeimben a Jászságot érintő ügyeket helyezem előtérbe. Terjedelmi okokból most csak a hat legfontosabb témát érintem, de a teljes anyag elérhető itt.

Közüzemi szolgáltatások

A Hazugságok és tények címet viselő anyagban többek között cáfolom azt a kritikát, hogy a szocialisták hagyták, hogy 2002 és 2010 között a közműszolgáltatók profitja megduplázódjon. Éppen ellenkezőleg: extraprofitot az Orbán kormány biztosított még 2000-ben az erőművek számára úgy, hogy megszüntette a kormány ármeghatározási jogát. A szocialista kormány az így elszabadult árakat és az extraprofitot letörő, hatósági árakat visszaállító törvényjavaslatát a Fidesz később nem szavazta meg.

Energiaárak

Nem igaz az a vád sem, hogy a szocialisták kormányzásának idején „háromszorosára emelték a gáz, kétszeresére a villany árát.” A gáz árát is meghatározó olaj világpiaci ára 500%-kal emelkedett az alatt az évek alatt, de az árak azért nem növekedtek ilyen mértékben, mert a szocialisták a gázárkompenzációval óvták a legrászorultabbakat az áremelkedéstől. Ma azonban háromszor annyian vannak, mint a kormányváltáskor (az összes háztartás csaknem egy hatoda 598 ezer lakás, 1,4 millió ember), akik nem tudják megfelelően fűteni lakásukat, mert csökkent a jövedelmük. Összesen 1,4 millió háztartás késett a villany-, 855 ezer a gáz-, 180 ezer pedig a távhőszámla kiegyenlítésével.

Nyugdíjak, pedagógusbérek

A szocialista kormányok nem elvették, hanem éppen hogy bevezették a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi bért, emellett 50 százalékos béremelést hajtottunk végre a közszférában. Mindezt hét éven keresztül, egészen 2009-ig, a világgazdasági válság kitöréséig fizettük – de az 50 százalékos béremelés természetesen ezután is megmaradt, és az alacsony keresetűek ekkor is megkapták a 13. havi fizetést. Orbán Viktor három év kormányzás után sem vezette be újra a 13. havi nyugdíjat és béreket.

Családtámogatások

Igazságtalan kritikával illetni a szocialisták családtámogatási politikáját is: 2002 és 2010 között több mint kétszeresére nőtt a gyermeket nevelő családok támogatása; 2002-2010 között háromszorosára nőtt a családi pótlék összege; a bölcsődébe járó gyermek száma pedig 29 ezerről 34 ezerre nőtt; a diákok fele ingyen jutott a tankönyveihez; ingyen étkeztetést biztosítottunk az alacsony jövedelmű családok gyermekei számára a bölcsődében, majd az általános iskolában is.

Lehetőségeink szerint segítettük a devizahiteleseket is: a szocialista kormány 2009. augusztus-november között 20-50 ezer (különösen indokolt esetben 100 ezer) forint közötti támogatást adott azoknak, akik a válság miatt nehéz helyzetbe kerültek; megállapodást kötött a legnagyobb hitelintézetekkel, hogy enyhítést kapjanak a nehéz helyzetbe került adósok; az állam garanciavállalással segítette azokat, akik banki jelzáloghitelük megugrott törlesztő részleteit nem tudták fizetni, mert a válság miatt elvesztették munkahelyüket.

Áfa- és árcsökkentés

Tény, hogy az előző, szocialista kormányok a gazdasági válság idején csökkentették az alapvető élelmiszerek árát (a tej, ízesített tejek, sajtok, túrók; a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékekét) úgy hogy ezeknek a termékeknek az ÁFA-kulcsa 18%-ra, a távhő esetében 5%-ra csökkent. Ezzel érezhetően csökkent a termékek ára, a kenyér, zsemle ára például 4-5%-kal, a távhőé 19%-kal.

Akkor még Orbán Viktor is egyetértett vele, mint mondta, az áfával az állam „a legszegényebbeken akar keresni”, ezért szerinte a csökkentéssel szemben kevés ellenérv szól. Mostanra azonban neki is és Pócs Jánosnak is megváltozott a véleménye, szerintük az áfa-csökkentés nem hatékony, javaslatunk nem hiteles.

Rezsicsökkentés

Miközben a Fidesz elutasítja az MSZP árcsökkentési javaslatát, ami kiterjedne az energiaárakra is, olyan rezsicsökkentési programmal állt elő, amely egyértelműen a többet fogyasztó, jobb módú családoknak nyújt nagyobb támogatást. A legkevesebbet fogyasztó alsó húsz százalék fogyasztása villany esetében mindössze 149 forint megtakarítást jelenthet egy évben, míg a legtöbbet fogyasztók esetében a megtakarítás 25 086 forint. ez pedig igazságtalan.

(Nem beszél épp a Jászságban kirobbant szemétszállítási díjemelési botrányról, hiszen több településen is harmincszázalékos emelkedésre derült fény. Hol marad tehát a kormány 10 százalékos rezsicsökkentése a 30 százalékos emelkedésekhez képest?)


Szekeres Imre
jászsági országgyűlési képviselő

2 komment

Címkék: Szekeres Imre

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr765222258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fidesz Jászság 2013.04.15. 11:33:29

Tisztelt Fórumozók!

Elöljáróban megértésüket kérem abban a tekintetben, hogy a jövőben nem szeretnék Szekeres Imre Jász blogbeli és facebook-os felvetéseivel foglalkozni.

Főként színjátéknak, provokációnak tartom azt az előadást , amelyben Szekeres Imre névtelen kérdéseket tesz fel saját magának, majd később bölcsen megválaszolja azokat. Hiába is válaszolok , hiszen az adekvát válaszaimat eddig is kitörölte és letiltotta a portálokról.
Amíg Szekeres Imre önmagával foglalkozik és problémái vannak, addig én másokkal foglalkozom, mert nekem feladatom van.
Amíg Szekeres Imre a gáton egyedül pózol, addig én az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével 10 db. nagy teljesítményű szivattyút adtam át.
Azzal, hogy ő az ÁFA csökkentéssel manipulál, védi a külföldi tulajdonban lévő energiaszolgáltatók profitját. (Akik a Privatizáció óta a 3x4 évig kormányzó szocialisták jóvoltából több mint 1000 milliárd Ft. profitot vittek ki az országból.) Mi az emberek zsebében éves szinten 90 ezer Ft. megtakarítást jelentő intézkedést foganatosítottunk a közüzemi díjak befagyasztásával és a folyamatosan növekvő rezsicsökkentéssel.
Szekeres Imre 8 éve ünnepelteti magát, hogy megcsináltatja a jászsági utakat, azonban semmit nem tett érte. A Fidesz-kormány még az idén meg fogja csináltatni a jászsági utakat.
Szekeres Imre az úszómedencés villáiból 4 évente leugrik a Jászságba néhány kampány fotót készíteni, engem naponta emberek százai keresnek meg, mert én itt élek, minden nap találkozok Velük, ez követhető a közösségi oldalaimon.
Szekeres Imre ÁFA csökkentésről beszél, pedig tény, hogy ők emelték meg az ÁFA-t, ők vették el az emberektől a 13. havi fizetést, a 13.havi nyugdíjat. Az emberekkel a Jászságban, eddig több mint 12 ezer aláírást gyűjtöttünk a rezsicsökkentés mellett.
Vajon Szekeres Imre hány aláírást gyűjtött az érvei mellett. Vélhetően annyit, ahányan még hitelt adnak a gyűlöletkeltésének
Szekeres Imre a felszólalásaiban gyűlöletet szít Orbán Viktor és a kormány ellen. Én itt élek, továbbra is Önökkel és Önökért fogok dolgozni.

Ezek jegyében teszem a dolgom és tartom magam Woody Allen intelméhez: "Sose magyarázkodj! A barátoknak nem kell, az ellenség meg úgysem hiszi el!"

Tisztelettel: Pócs János

Keveházi Gábor 2013.04.16. 08:47:42

Tisztelt Pócs János!

Mi viszont elvártuk volna, hogy megtisztel minket válaszával. Mert az, amit fentebb ír, megint csak vagdalkozás. Ennyi erővel akár tényekkel is érvelhetett volna.
süti beállítások módosítása