2013.06.22.
00:59

Írta: JászBlog

Pócs János beismerte, hogy nem indult vizsgálat

Saját Facebook-oldalán ismerte el Pócs János, hogy ígéretével ellentétben nem indult vizsgálat a telephelyére bejegyzett, 36 millió forinttal eltűnt cég ügyében. A dolog érdekessége, hogy Pócs János csak azután fordult egyáltalán a belügyminiszterhez, miután Szekeres Imre két nappal korábban már tájékoztatást kért Pintér Sándortól.

Pócs János pénteken hozta nyilvánosságra Pintér Sándor belügyminiszter hozzá címzett 2013. április 22-i  levelét a saját ingatlanára bejegyzett, 36 millió forint uniós támogatással eltűnt cég ügyében. A belügyminiszter a hivatalos dokumentumban úgy fogalmaz, hogy az „ügyben konkrét vizsgálatra nem került sor”.

Korábban, az ügy kirobbanásakor 2012 decemberében Pócs János azonban még úgy nyilatkozott, hogy a belügyminiszterhez fordul, hogy vizsgálja ki az ügyet, és szigorítson az eljárás menetén. A belügyminiszter leveléből azonban kiderült, se vizsgálatra, se szigorításra nem került sor.

A dolog érdekessége még, hogy a belügyminiszter válaszából kiderül az is, hogy Pócs János csak hónapokkal később, április 10-én fordult a Belügyminiszterhez – azután, hogy Szekeres Imre két nappal korábban, április 8-án tájékoztatást kért Pintér Sándortól.  Vagyis Pócs János csak azt követően tartotta fontosnak az ügyben lépni, miután Szekeres Imre kérdése már a belügyminiszternél volt (a Pócs János oldalára feltöltött, belügyminiszternek címzett levélen dátum sem szerepel).

szekeres_500px.png




Szekeres Imre levele április 8-án kelt.

 

pinter_pocs_500px_mark.png


































Pócs János levele április 10-én kelt.

Mint ismeretes, februárban került napvilágra, hogy 36 millió forint európai uniós támogatással tűnt el az a cég, amelyik Pócs János jászapáti polgármester és országgyűlési képviselő telephelyére volt bejegyezve. Az NJL Kft. és bejelentésében Pócs János 50-70 munkahelyet ígért, és a polgármester Gazda-Farm 1. számú ingatlanán működő cég 143 millió forintos uniós támogatást nyert.

A támogatási szerződés megkötését követően 36 millió forint előleget fizettek ki a cégnek, ám a fejlesztés soha nem kezdődött el: négy hónappal később a vállalatnak már híre-hamva sem volt Jászapátin, és 2012. május 31-én megszüntette telephelyét Pócs János ingatlanán. Az NJL Kft. a 36 millió forintnyi előleget nem fizette vissza.

Bár hónapok óta lehetett tudni, hogy a beruházás nem kezdődött el az előleg felvétele ellenére sem, Pócs János csak azt követően kért tájékoztatást az ügyben illetékes államtitkártól, hogy a visszaélés nyilvánosságra került, és igencsak felháborította a jászsági lakosokat – addig a politikus hallgatott.

Az államtitkár válaszából kiderült, hogy a Pócs János ingatlanán működő cég a 36 millió forintos előlegből adótartozását fedezte, vagyis közpénzből fizettek köztartozást. Ezt követően a cég még engedményt is kapott az adóhatóságtól, és 36 részletben, vagyis havi 1 millió forintos részletekben kell visszafizetnie a támogatási összeget – a projekt sem Jászapátin, sem másutt nem valósul meg.

Szólj hozzá!

Címkék: Jászapáti Pócs János

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr275372959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása