2013.06.20.
14:11

Írta: JászBlog

Hová tűnt a 36 millió forint? Se vizsgálat, se szigorítás

Pócs János hónapokkal ezelőtt hivatalos vizsgálatot és szigorítást ígért a saját telephelyére bejegyzett, 36 millió forintos előleggel eltűnő cég ügyében, ám december óta mindeddig se előrelépés, se megnyugtató válaszok nincsenek az ügyben, és mint kiderült, Pócs János hivatalos eljárást sem kezdeményezett.

Februárban került napvilágra, hogy 36 millió forint európai uniós támogatással tűnt el az a cég, amelyik Pócs János jászapáti polgármester és országgyűlési képviselő telephelyére volt bejegyezve. Az NJL Kft. és bejelentésében Pócs János 50-70 munkahelyet ígért, és a polgármester Gazda-Farm 1. számú ingatlanán működő cég 143 millió forintos uniós támogatást nyert.

A támogatási szerződés megkötését követően 36 millió forint előleget fizettek ki a cégnek, ám a fejlesztés soha nem kezdődött el: négy hónappal később a vállalatnak már híre-hamva sem volt Jászapátin, és 2012. május 31-én megszüntette telephelyét Pócs János ingatlanán. Az NJL Kft. a 36 millió forintnyi előleget nem fizette vissza.

Bár hónapok óta lehetett tudni, hogy a beruházás nem kezdődött el az előleg felvétele ellenére sem, Pócs János csak azt követően kért tájékoztatást az ügyben illetékes államtitkártól, hogy a visszaélés nyilvánosságra került, és igencsak felháborította a jászsági lakosokat – addig a politikus hallgatott.

Az államtitkár válaszából kiderült, hogy a Pócs János ingatlanán működő cég a 36 millió forintos előlegből adótartozását fedezte, vagyis közpénzből fizettek köztartozást. Ezt követően a cég még engedményt is kapott az adóhatóságtól, és 36 részletben, vagyis havi 1 millió forintos részletekben kell visszafizetnie a támogatási összeget – a projekt sem Jászapátin, sem másutt nem valósul meg.

 Se vizsgálat, se szigorítás

Pócs János ekkor úgy nyilatkozott, hogy a belügyminiszterhez fordul, hogy vizsgálja ki az ügyet, és szigorítson az eljárás menetén. Ám az Országgyűlés hivatalos oldalán talált anyagokból kiderül, hogy ígéretével ellentétben Pócs János mindössze az ülésteremben, szóban fordult a belügyminiszterhez „a pályázati ügyek kivizsgálására”, és a nem hivatalos beszélgetést követően csak tájékoztatást kért a szóban felvetett javaslataira. Hivatalos eljárás tehát nem indult, és szigorítások sem történtek – Pócs János ígéretével ellentétben a belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az eset kapcsán „konkrét vizsgálatra nem került sor”.

 Gyanús ügy: tisztázatlan kérdések

Egyelőre tehát semmilyen vizsgálat nem történt az ügyben, és semmilyen szigorításra nem került sor. A hozzáférhető anyagokból az sem derült ki, hogy Pócs János pontosan mit javasolt, mit kért a telephelyére bejegyzett, 36 millió forintos előleggel eltűnő cég ügyében, amelyben ingatlanja révén maga is érintett. Kérdés emellett az is, hogy a Belügyminisztérium miért nem tett semmit, és miért nincs semmilyen következménye annak, ha egy ilyen súlyos visszaélésre derül fény.

Az ügyet további tisztázatlan kérdések is adódnak:

Továbbra sem tudni, hogy Pócs János miért csak azt követően fordult a belügyminiszterhez, hogy Jászapátin megjelent egy szórólap, és beszámolt az ügyről? Ha nincs szórólap, sose derül ki az ügy?

Pócs János miért csak az ülésteremben fordult a belügyminiszterhez és tett javaslatot? Miért nem indult hivatalos, nyilvános, mindenkit megnyugtató vizsgálat az ügyben?

Pócs János miért nem indítványozta az általa annyira fontosnak tartott szigorítást? Hiszen megtehette volna akár törvénymódosítás formájában.

Szólj hozzá!

Címkék: Jászapáti Pócs János

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr455370686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása