2014.01.29.
12:43

Írta: JászBlog

Rövidebb várólistákat, igazságosabb adóterheket, szabad iskolákat és több rendőrt akarnak a jászságiak

A jászságiak szerint az egészségügyben a „kivárhatatlan kórházi várólisták rövidítése” a legsürgetőbb probléma, emellett a legtöbben úgy javítanának az itt élők élethelyzetén, hogy több adót fizettetnének a jobb módúakkal, és több pénzt hagynának a kisebb keresetűeknél – derült ki a Szekeres Imre oldalán indított Facebook-szavazáson. A válaszadók 33 százaléka szerint az oktatásban az a legsürgetőbb probléma, hogy biztosítsák a szabad iskolaválasztást.

Szekeres Imre jászsági országgyűlési képviselő január másodikán indított szavazást Facebook-oldalán, hogy kikérje a jászságiak véleményét, szerintük mely problémák megoldása a legsürgetőbb a Jászságban. Az összesen öt témakört felölelő szavazás január 20-áig tartott.

Az egészségügy helyzetének javítása érdekében a legtöbben, a válaszadók 33 százaléka rövidítené a „kivárhatatlan” várólistákat. De emellett 28 százaléknyian szavaztak arra is, hogy a dolgozókat ne érje hátrány munkahelyükön, ha betegségük esetén táppénzre mennek, és a szavazók további 16 százaléka gondolja úgy, a legfontosabb probléma az ellátás nélkül maradt rokkantnyugdíjasok helyzetének rendezése.

A szavazás a közoktatás legsürgetőbb problémáiról is kikérte a jászságiak véleményét: a legtöbben, több mint 33 százaléknyian arra szavaztak, hogy a legsürgetőbb probléma, melyre megoldást kell találni, a szabad iskolaválasztás biztosítása; a válaszadók 83 százaléka megszüntetné a Fidesz által felállított nemzeti Pedagógus Kart, mert szerintük szakmai alapon kellene szerveződniük a pedagógusoknak. Emellett a válaszadók közel 44 százaléka a méltányos tankönyvtámogatást, valamint a rászoruló gyermekek ingyenes iskolai étkeztetését tartja a legfontosabbnak.

A felsőoktatásban a válaszadók 87 százaléka törölné el a Fidesz által bevezetett tandíjat, és támogatnák, hogy az első egyetemi évét minden diák ingyen végezhesse el, majd eredményei döntsenek a folytatásról.

Egyértelmű, hogy a jászsági emberek többsége a jobb módúak magasabb adóterhével és a kisebb keresetűek adócsökkentésével javítana az élethelyzetén: 42 százaléknyian gondolják úgy, hogy a magasabb jövedelműeknek több, míg az alacsonyabb keresetűeknek kevesebb adót kellene fizetniük; a válaszadók közel 22 százalék gondolja úgy, hogy az alapvető élelmiszerárak csökkentéséve már javulás érhető el; és további 23 százalék 101 ezer forintig adómentessé tenné a minimálbért.

A jászsági útfejlesztések közül az itt élők továbbra is a kilenc legrosszabb állapotú mellékút felújítását tartják a legfontosabbnak – a válaszadók 36 százaléka szavazott erre. További 30 százaléknyian a belterületi utak felújítását, illetve az aszfalttal nem rendelkező utak burkolását tartja a legsürgetőbbnek, de a 32-es út felújítására is a válaszadók 20 százaléka szavazott.

A jászágaik túlnyomó többsége, 90 százaléka egyetért azzal, hogy a Fidesz által leállított nyugdíjkorrekciós programot újra kell indítani, és garantálni kell a nyugdíjak értékállóságát. Még ennél is többen, 94 százaléknyian gondolják úgy, hogy a munkahelyek megőrzéséhez jogbiztonságot kell teremteni a vállalkozások számára?

A közbiztonság kérdésében a jászságiak a rendőrség létszámnövelésében és a polgárőrség megerősítésében látják a megoldást: a válaszadók 87 százaléka egyetért azzal, hogy rendőrség létszámának növelésével, az anyagi és szervezési feltételek bővítésével kell javítani a közbiztonságot, emellett 81 százaléknyian gondolják úgy, növelni kell a polgárőrség állami támogatását, a polgárőrök jogait pedig erősíteni kell a jobb közbiztonság megteremtése érdekében.

Szólj hozzá!

Címkék: szavazás program jászság Szekeres Imre

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr595788250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása