2013.10.31.
08:48

Írta: JászBlog

„Szélhámosság vagy sem?” – Pócs János három éve

Vita alakult ki a jászsági Fidesz és az MSZP között Pócs János elmúlt hároméves tevékenységéről, eredményeiről, miután a polgármester-képviselő Facebook-oldalán azt írta, hogy „ma már a szavak helyett a tettek beszélnek”. Az MSZP válaszul kampányt indított, melyben Pócs János „állításait” az ezzel szembeni „igazság”-okkal cáfolták.

Kampány indított a jászsági MSZP, miután Pócs János elmúlt hároméves tevékenysége értékeléseként azt állította, „ma már a szavak helyett a tettek beszélnek”. Az MSZP szerint „az igazság az, hogy Pócs János képtelen volt élni a lehetőséggel, a bizalommal, amit a jászapátiaktól kapott, minden fejlesztés még 2010 előtt indult el, ő ezeket csak ki akarja sajátítani – mivel önmagától semmit sem tud felmutatni”. Emellett hozzátették: „Jászapáti és a Jászság megállt, nem fejlődik – vagy azért, mert Pócs János nem érti a dolgát; vagy azért, mert csak magával és a haverokkal törődik”.

Pócs János értékelő posztjában eredményei között említette: „Új óvoda, Új bölcsőde, Felújított templom belső-külső, Szent István és Gizella szobor, Új Ravatalozó, Felújított úthálózat, Új csatorna rendszer, Új Start-munka program, Új egyházi iskola, Új hangya termelő iskola, Új térfigyelő kamerarendszer, Apáti kártya, Karácsonyi falu, Babfesztivál, Gyermeknapi faültetés, Az Összetartozás napja, Szent Mihály napi tűzgyújtás, testvérváros Erdélyben és a Vajdaságban stb., végül pedig az új Jász-Plasztik munkahely.”

A polgármester megemlítette azt is, hogy „3 éve Jászapáti költségvetését 1 milliárd 350 millió Ft. adóssággal vettük át ma már csak 25 millió Ft. tartozásunk van!”.

 

Előző ciklusban nyert óvoda, majdnem elbukott templom-pályázat

Az MSZP tételes cáfolatot jelentetett meg Facebook-oldalán, majd kampányt is indítottak „Szélhámosság vagy sem?” címmel. Ezekben leszögezik, hogy „Jászapátin nem épült új óvoda, ezt mindenki tudja a városban. Az előző önkormányzat nyert óvodai épületek felújítására EU-s és magyar forrásból 214 millió forintot. A jelenlegi önkormányzat csak befejezte a beruházást – jelentős késéssel, a kivitelezővel folytatott viták közepette”.

A szocialisták szerint a templom külső homlokzat felújítására is az előző önkormányzat pályázott sikeresen, „melyet Pócs Jánosék majdnem elbuktak, ugyanis képtelenek voltak kidolgozni a második fordulós pályázatot”. Hozzátették azt is, hogy a templombelső felújítására 2000 és 2010 között az előző önkormányzat biztosított több tízmillió forintot.

 

Hol a bölcsőde-pénz?

Az MSZP szerint a Pócs János által említett új bölcsőde sem a jelenlegi képviselő-polgármester érdeme: „a pályázat már az előző önkormányzat idején megszületett. Pócs Jánosék ezt visszavonták, majd ugyanazzal a műszaki tartalommal ismét beadták a pályázatot, csak jóval nagyobb összeget kértek. Arról persze nincs hír, hogy hová is került az a többletpénz, amit a pályázaton nyertek” – tették hozzá.

 

Pócs János egyetlen érdeme: a Ravatalozó

Kampányukban a szocialisták elismerik, hogy az új Ravatalozó „az egyetlen építkezés a városban, amit valóban Pócs Jánosék indítottak el”. Ugyanakkor a Szent István és Gizella szobrot szerintük Pócs Jánosék már csak koppintani tudták a Szegeden lévőről, majd „nagy külsőség közepette csapták be a város lakosságát az átadási ünnepségen”.

 

Se út, se csatorna, szétvert oktatás

A jelenlegi polgármester által említett útfelújításokat is cáfolták: szerintük az előző városvezetés végeztetett teljes aszfaltozást több százezer négyzetméteren, „Pócs Jánosék maximum kátyúztattak”.

A jászsági MSZP szerint csúsztatás az új csatornarendszer is: „Jászapátin szennyvízcsatornázás csak 2010 előtt volt”. Szerintük „Pócs Jánosék a legjobb esetben is csak a csapadékvíz-elvezető rendszerre nyertek forrásokat – úgy hírlik, jóval többet, mint amennyibe a beruházás valójában kerül”, majd hozzátették: „Itt sem tudni, hol landolt a többletpénz”.

Szerintük azt is mindenki tudja Jászapátin, hogy a térfigyelő-rendszer sem új: az előző önkormányzat teremtette meg az alapokat, Pócs Jánosék csak a be-és kimenő utakhoz telepítettek kamerákat”.

A Start-munka Program mellett – amelyhez az MSZP szerint semmi köze nincs Pócs Jánosnak, hiszen erről minden esetben a kormány dönt – a jászsági szocialisták azt is cáfolják, hogy az oktatásban előrelépés történt volna: „Pócs János a szégyent is érdemként állítja be. Az új polgármester ugyanis szétverte a városban a szülők által elfogadott oktatási rendszert, megalázza és sértegeti a tanárokat, és minden hatalmát latba vetette, hogy ne a többség által tisztelt és támogatott igazgatót nevezzék ki az állami iskola élére”. Emellett az új Hangya Termelő Iskola sem Pócs János érdeme, hanem a gimnáziumé, mert az MSZP Jászság szerint az iskola pályázott, az önkormányzat csak átvállalta a programot.  Mint állítják, Pócs János működésére jellemző, hogy bár a támogatás 2 évre szól, de „még semmi sem történt”.

Jász-Plasztik: botrányos földcsere

Pócs János eredményként könyveli el a Jász-Plasztik munkahelyeket is. A szocialisták szerint ugyanakkor még csak alapkőletétel volt, „és mindenki tudja, hogy milyen botrányok övezték a beruházást, Pócs Jánosék ugyanis párttársuknak, Kiss Jánosnak tízszer nagyobb földet adtak az ipari park melletti telekért cserébe”.

 

Megduplázott adósság

A legnagyobb vita ugyanakkor Jászapáti adósságállományának kérdését övezte: Pócs János azt állítja, hogy Jászapáti költségvetését 1 milliárd 350 millió forint adóssággal vették át, ám ma már csak 25 millió forint tartozása van a városnak. Mindezt egy videófelvétellel is alátámasztotta, amin maga Szabó Lajos, az előző polgármester mondja el, hogy mennyi hitele van a városnak. Az MSZP szerint ugyanakkor Pócs János tudatosan csúsztat és hazudik: az általa említett több mint 1,3 milliárd forintos adósságba ugyanis beletartozik az az 1,2 milliárd forint is, „amibe a szennyvízberuházás került, és amit a lakosság adott össze”. Ezt állításuk szerint Pócs János maga is elismerte 2013 márciusában: „tiszteletemet és köszönetemet szeretném kifejezni Jászapáti város lakosságának, hogy szorgalmasan fizette az LTP-tartozást”.

Jászapáti hiteléről az az igazság, hogy az összes tartozás „a polgármesterség átadásakor 150 millió forint volt, melyből 130 millió forintot tettek ki a fejlesztési hitelek. Ehhez képest a város hitelállománya 2012. december 31-én közel 309 millió forint volt. Vagyis Pócs Jánosék két év alatt megduplázták a hitelállományt” – állítják a szocialisták. Szerintük a Pócs Jánosék által felvett hitelek 70 százalékát az államnak kellett visszafizetnie, amiért nagy árat fizetett a város: „a saját bevételei döntő többségét elvonta az állam – két év alatt több pénzt vonnak el az önkormányzatunktól, mint amennyi hitelt kifizetett”. 

2 komment

Címkék: szélhámosság jászság Pócs jános jászsági MSZP Ravatalozó Jász-Plasztik

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr665607498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T_rozsa 2013.10.31. 11:52:43

Sajnos azt kell mondjam, hogy a cikk írója elmegy a lényeg mellett. Az országunk tele van nyertes pályázatokkal, melyeket a projektgazdák nem valósítottak meg. Egy pályázatot előkészíteni és megnyerni komoly munka, azonban azt megvalósítani sokkal komolyabb feladat. Azaz nem elég nyerni, hiszen Jászberényben is valósult meg néhány előző ciklusban nyertes pályázat, melyet 3 év alatt nem sikerült (2007, 2008-tól) megvalósítani...
Az adósságállomány kapcsán pedig az vitán felüli, hogy a jelenlegi Kormány a települések vezetői politikai hovatartozásától függetlenül nagy mértékben konszolidálta a városok adósságát.

viragildi 2013.11.01. 15:27:02

A kampányból amit a helyi szocialisták csináltak csak egy derült ki, az, hogy Pócs János minden futó projektet befejezett, és még újat is indított, mert ez volt a dolga polgármesterként.
süti beállítások módosítása