2013.09.20.
13:30

Írta: JászBlog

Földcsere-botrány: 100-ból 93 jászsági szerint tisztességtelen volt a csere

100-ból 93-an tisztességtelennek tartják a jászapáti földcserét – derült ki a JászBlog által indított Facebook-szavazásból. Mint ismeretes, Kiss János jászapáti fideszes önkormányzati képviselője tízszer nagyobb szántóföldet kapott a várostól saját szántójáért cserébe, melyet párttársai szavaztak meg neki.

Kiss János fideszes önkormányzati képviselő 2011-ben vásárolta meg a Jászapáti Ipari Park melletti 3,4 hektáros szántót. Alig több mint egy év telt el, mikor a város önkormányzata már azzal a céllal kereste meg a képviselőt, hogy szüksége lenne a földre az ipari park bővítéséhez.

A képviselő először beleegyezett, hogy egy 21 hektáros földért elcseréli frissen szerzett, 3,4 hektáros szántóját, ám nem sokkal később egy meglehetősen furcsa, tegeződő, személyes hangvételű hivatalos levéllel fordult Pócs János polgármesterhez, melyben már egy majdnem tízszer nagyobb, 32,5 hektáros szántóföldet kért telkéért cserébe. Pócs Jánosék idén júniusban megszavazták párttársuk, Kiss János kérést, aki így megkaphatja a 32,5 hektáros területet.

Az ügy napvilágra kerülésekor Pócs János perrel fenyegette meg a JászBlogot, amiért nyilvánosságra hozta az esetet. Ekkor kiderült az is, hogy a fideszes többségű képviselőtestület titokban akarta tartani a jászság szerte nagy felháborodást kiváltó földcserét: Pócs János és társai zárt ülésen, a nyilvánosság teljes kizárásával tárgyalták a telekcserét, ám ezt csak a fideszes képviselők akarták így. A képviselőtestületi ülésről készített videófelvételen jól látszik, hogy az öt fideszes képviselő – köztük a polgármester, Pócs János – szavazza csak meg a zárt ülésen való tárgyalást, a két független és két mszp-s képviselő a nyilvánosság előtt vitatta volna meg a telekcserét.

A polgármester szerint a JászBlognak is hallgatnia kellett volna az esetről, mert az ügy napvilágra kerülésével „elüldözik a munkahelyteremtő vállalkozásokat”. Később azonban ezt az állítást is megcáfolták, Szekeres Imre országgyűlési képviselő ugyanis személyesen kereste meg a Jász-Plasztik tulajdonosát, aki elmondta, nem érzi úgy, hogy bárki el akarja üldözni, és soha nem tapasztalt olyat egyik politikai párt részéről sem, ami akadályozta volna a beruházásait.

Pócs János később azzal indokolta a telekcserét, hogy aranykoronában ugyanannyi a két terület értéke. A JászBlog azonban ennek is utánajárt, és kiderült: a nyilvános adatok szerint Kiss területe 107 aranykorona értékű, amit cserébe kap az 812.

A JászBlog kíváncsi volt arra, hogy mit gondolnak az esetről a jászságiak. Ezért múlt héten szavazást indítottunk a következő kérdéssel: „Ön szerint tisztességtelen, hogy Kiss János fideszes képviselőnek 32,5 hektár földet juttattak 3,4 hektárért cserébe?”.

A szavazás eredménye nagyon egyértelmű: a válaszadók 93 százaléka, 100-ból 93 jászsági szerint az ügylet tisztességtelen volt.

Szólj hozzá!

Címkék: Jászapáti Pócs János Kiss János

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr845525712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása