2013.09.03.
10:57

Írta: JászBlog

Jászberény: 600 köbméter fát loptak el – az alpolgármester tudhatott róla

Mintegy 500-600 köbéter akácfát loptak el Jászberény külterületeiről, amiről az alpolgármester is tudhatott. A lopás 2012 márciusa és novembere között valósulhatott meg egy olyan, szabálytalanul kiadott hozzájárulás alapján, amit az alpolgármester, Juhász Dániel írt alá. Az önkormányzat jegyzője rendőrségi feljelentést tenne, a polgármester és az alpolgármester azonban hallgatnak. A kár többmilliós.

Mintegy 500-600 köbméter akácfát loptak el 2012 márciusa és novembere között a jászberényi önkormányzat tulajdonában lévő külterületekről. A Hajta, Öregerdő és Tőtevény területeken közmunkások végezték a fakitermelést, akiknek eredetileg az volt a feladatuk, hogy a Startmunka mintaprogram keretében a mezőgazdasági külterületi utakat járhatóvá tegyék, megtisztítsák, az út mentén és az árkokban nőtt cserjéket, kisebb fás szárú növényeket kivágják.

Ez idő alatt azonban nemcsak ezek a kisebb kivágások, tisztítások valósultak meg, hanem az 500-600 köbméter akácfa lopása is. Információink szerint a közmunkások egy olyan engedéllyel, tulajdonosi hozzájárulással dolgoztak, amit az alpolgármester, Juhász Dániel írt alá. Ilyen engedélyt azonban csakis a polgármester adhatna ki, Juhász Dániel ugyanakkor saját hatáskörben, polgármesteri felhatalmazás nélkül állította ki a formai előírásoknak sem megfelelő okiratot.

Az ügyben az önkormányzat jegyzője azt javasolta a polgármesternek, hogy tegyen rendőrségi feljelentést. A polgármester azonban csak figyelmeztetésben részesítette Juhászt „hatáskörének túllépése miatt”. 

Hiába a többmilliós kár, a polgármester fegyelmi eljárást sem kezdeményezett az alpolgármester Juhász Dániel ellen, noha ha a képviselőtestület elrendelné a fegyelmi eljárást, akkor egy alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytathatna le egy vizsgálóbizottság, melynek kérdéseire Juhász Dánielnek is választ kellene adni – aki mindezidáig a nyilvánosság előtt nem szólalt meg az ügyben.

A kormány egyébként épp július 1-jei hatállyal módosította a Büntetőtörvénykönyvet, ami a „jogosulatlan fakivágással elkövetett lopás”-t külön tényállásként fogalmazza meg – a büntetési tétel akár két év szabadságvesztés is lehet. Jászberényben épp a kormánypárti városvezetés kényszerül magyarázkodni egy falopásos ügyben – pontosabban nem ad rá semmilyen magyarázatot.

Szólj hozzá!

Címkék: falopás Jászberény Juhász Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr375493160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása