2013.07.01.
20:35

Írta: JászBlog

Francia érdemrendet hazudott magának Jászapáti polgármestere

Írásban utasította vissza a francia Becsületrend tekintélyes francia birtokosa Pócs János Jászapáti polgármester kijelentését, miután a polgármester – egy helyi céggel folytatott vita során – azt állította, felajánlották neki az egyik legrangosabb francia állami elismerést, a Mezőgazdasági Érdemkereszt tiszti fokozatát, de ő azt visszautasította. A Mezőgazdasági Érdemkereszt a francia állam három legnagyobb presztízsű kitüntetésének egyike, még Bonaparte Napóleon alapította, odaítéléséről a francia államelnök, a miniszterelnök, az illetékes tárca minisztere, valamint külföldi személy esetében a külügyminiszter dönt.

Pócs János Fideszes országgyűlési képviselő, Jászapáti polgármestere nagy nyilvánosság előtt több helyütt – így az önkormányzat képviselőtestületi ülésén és személyes Facebook-oldalán is – azt állította, hogy a francia Becsületrend tiszti fokozatának tekintélyes birtokosa, a francia közélet egyik meghatározó alakja korábban felajánlotta neki az egyik legrangosabb francia állami kitüntetést, a Mezőgazdasági Érdemrend tiszti keresztjét, de ő azt visszautasította.

A polgármester annak kapcsán állította ezt, hogy vitába keveredett az egyik legnagyobb helyi vállalattal, a Jászapáti 2000. Mg. ZRt.-vel, melynek vezérigazgatóját 2011-ben valóban kitüntették a francia Érdemkereszttel. Pócs János utóbb azt állította, a vezérigazgató azt a kitüntetést kapta meg, amit korábban neki ajánlottak fel, de ő visszautasította azt.

Az eset kapcsán Michel Marchet levélben utasította vissza Pócs János állításait. Azt írta, „nem felajánlásról volt szó”, nem is ajánlhatta fel Pócs Jánosnak a kitüntetést, mivel odaítélésében semmi szerepe nincs: a Mezőgazdasági Érdemrend – a Becsületrend és az Akadémiai Pálma mellett – a három legnagyobb presztízsű francia állami kitüntetés egyike, odaítéléséről négy magas rangú közjogi méltóság, a francia államelnök, a miniszterelnök, az illetékes tárca minisztere, valamint külföldi személy esetében a külügyminiszter dönt.

A francia Becsületrend birtokosa azt is állítja levelében, hogy a 2011. évben átadott kitüntetési eljárás még 2006-2009 között elkezdődött, Pócs János esetleges felterjesztése ugyanakkor csak „három évvel később, 2011-ben került szóba” – ráadásul nem is az érdemrend tiszti fokozatára, hanem az eggyel alacsonyabb, lovagi fokozatra. A polgármester tehát valótlanul állítja, hogy a vezérigazgató egy olyan kitüntetést kapott meg, amit korábban neki ajánlottak fel.

Pócs János Facebook-oldalán elnézést kért az incidensért, ugyanakkor helyesbítésében is úgy fogalmaz, hogy „Lóczi Miklós úr a francia kitüntetés tiszti fokozatát kapta, míg nekem a francia kitüntetés lovagi fokozatát ajánlották (amelyet köszönettel elutasítottam)”. Michel Marchet levelében ugyanakkor azt állítja, Pócs Jánost még csak fel sem terjesztették a kitüntetésre – amitől számítva akár több év is eltelhet annak odaítéléséig –, mindössze a személyes adatok bekérését kezdeményezte.

A polgármester bocsánatkérése ellenére az ügynek további következményei lehetnek. A francia állam ugyanis olyan szigorúan kezeli a kitüntetések odaítélését és birtoklását, így a polgármester akár hivatalos, diplomáciai választ is kaphat.

Szólj hozzá!

Címkék: Jászapáti Pócs János

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr645386746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása