2013.03.06.
20:02

Írta: JászBlog

Jászságból érkezett a javaslat: csökkenjen az élelmiszereket terhelő ÁFA

Szekeres Imre jászsági képviselő március 4-én Mesterházy Attila, Gőgös Zoltán és Harangozó Gábor szocialista politikusokkal együtt törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé az élelmiszereket terhelő áfa-csökkentésről. A javaslat szerint a kormány által 27 százalékosra emelt áfa-kulcsokat 5 százalékra kellene csökkenteni az alapvető élelmiszerek esetében, amivel jelentősen csökkennének az élelmiszerárak és a lakossági terhek.

Az előterjesztés szerint a lépésre azért van szükség, mert az elmúlt három évben éppen a legszegényebbeket érintette a legsúlyosabban a válság, valamint a kormány szegényellenes gazdaság- és szociálpolitikája: az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező aktív dolgozók vagy nyugdíjasok, valamint a munkanélkülivé vált több millió ember számára ma már a megélhetés számít a legnagyobb kihívásnak.

Az előző, szocialista kormányok a gazdasági válság idején csökkentették az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsát 18 százalékra. A Fidesz ezzel szemben első intézkedéseinek egyikeként kettő százalékponttal 27 százalékra növelte az általános forgalmi adót, amivel jelentős mértékben emelkedtek a lakosság és a hazai élelmiszeripar terhei – az ÁFA az az adó, amit minden magyar lakos megfizet, mikor vásárol, miközben a legszegényebbeknek egyre csökken a reáljövedelme. Nem mellesleg az Európában is rekord mértékű ÁFA erősíti a feketekereskedelmet, rontja a tisztességes vállalkozók helyzetét, rontja a piaci szereplők versenyképességét.

Szekeres Imre jászsági képviselő a JászBlognak elmondta: az elmúlt három évben nemcsak a magyar gazdaság roggyant meg, de a magyar családok is egyre kiszolgáltatottabbak. Ma már azok sem tudnak megélni, akiknek munkájuk van, vagyis a szegénység elérte a munkavállalói rétegeket is – tette hozzá.

A javaslat szerint 5 százalékra csökkenne a tej, a kenyér, a tojás, a sertéshús, a csirkehús, a pulykahús és a ponty, valamint más édesvízi halak húsa. Továbbá csökkenne a Magyarországos is termő zöldség- és gyümölcsféléket terhelő ÁFA is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jasz.blog.hu/api/trackback/id/tr85125185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása